Foto: These pictures are mugshots taken by the Richard J. Donovan Correctional Facility in San Diego, California., Public domain, via Wikimedia Commons

Trest si odpykávajú v experimentálnom väzení.

Nedávno sme vás informovali o seriálovej novinke na Netflixe s názvom Monštrum – Príbeh Lylea a Erika Menendezovcov. Hovorí o bratoch, ktorí chladnokrvne zavraždili svojich rodičov. Lyle a Erik tvrdili, že ich rodičia zneužívali a týrali. Zrejme sa však len chceli dostať k majetku. Dnes si bratia odpykávajú trest v experimentálnom väzení, ktoré niektorí prirovnávajú k Disneylandu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Disneyland vo svete väzníc

Ako informuje Mail Online, bratia Menendezovci v roku 1989 zastrelili svojich rodičov v ich 5-miliónovom sídle v Beverly Hills. Nič netušiaci manželia sledovali televíziu, keď ich postretlo to najhoršie. Lyle a Erik v tom čase mali len 21 a 18 rokov. Bratia tvrdili, že boli roky sexuálne zneužívaní a týraní. Po vražde rodičov sa ale vrhli na utrácanie obrovského množstva peňazí. To podľa odborníkov svedčí o tom, že vraždili pre majetok.

Napokon boli odsúdení na doživotie bez možnosti požiadať o podmienečné prepustenie. Teraz si odpykávajú trest v experimentálnom väzení, ktoré väzni prirovnávajú k Disneylandu vo svete nápravných zariadení. Väzenie Richard J. Donovan Correctional Facility v Kalifornii má k väzňom celkom iný prístup ako bežné väznice. Ponúka im možnosť zacvičiť si jogu, užívať si lekcie umenia, výcvik vodiacich psov a umožňuje im absolvovať vysokoškolské vzdelanie.

Foto: Photograph by D Ramey Logan, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Väznica sa zameriava na prácu a odbornú prípravu väzňov. V zariadení sa nachádza aj experimentálne oddelenie Echo Yard, ktoré funguje mimo bežných väzenských pravidiel. Echo Yard síce pôsobí na pohľad drsným dojmom, ale v celách sú všetci rasovo integrovaní a sexuálni delikventi aj transrodoví väzni ubytovaní spolu s ostatnými. Sú tu tiež zakázané gangy.

Zapájajú sa do umeleckého programu

Nedostane sa sem len tak hocikto, väzeň si pobyt v Echo Yard musí zaslúžiť. Erik Menendez sa sem dostal v roku 2018. Dva mesiace pred ním sem preradili aj Lylea. Bratia sa tak prvýkrát opäť stretli od roku 1996. V Echo Yard môžu pracovať na svojej kriminálnej minulosti a venovať sa aj tomu, ako vnímajú ich skutky obete zločinov. Väzni, ktorí majú šancu dostať sa na slobodu, sa tu môžu naučiť, ako si hľadať prácu a zaobchádzať s peniazmi.

Foto: California Department of Corrections & Rehabilitation

Ranná joga má väzňom pomôcť spojiť sa s vlastným telom a byť v prítomnom okamihu. Toto cvičenie má vraj silu zmeniť k lepšiemu správanie nejedného väzňa. Pomáha im kontrolovať impulzy a lepšie zvládať hnev. Echo Yard tiež núka programy, za účasť v ktorých môžu dostať väzni zredukovaný trest. Z trestu sa im môže odrátať 10 dní, ak absolvujú 52-hodinový program.

Foto: California Department of Corrections & Rehabilitation

Väzni tiež raz mesačne publikujú vlastný časopis. V rámci hodín umenia sa zas učia naštartovať svoju kreativitu, vytvárať spojenia s inými a zdieľať svoje pocity. Človek tak prestáva byť len väzňom a stáva sa aj umelcom. Do umeleckého programu sa zapojili aj Lyle a Erik. Yard Echo tiež núka program, ktorý väzňom umožňuje trénovať služobné psy pre veteránov a deti s autizmom.

Uložiť článok

Najnovšie články