Foto: Facebook - Vysoké Tatry

Na internete sa objavilo video z ich kúpania.

Kúpanie v tatranských potokoch či plesách je prísne zakázané a svoje o tom vie napríklad aj taká Romana Tabák. Za porušenie zákona sú vysoké pokuty, no ani to neodradí niektorých turistov, aby sa v chránenom jazere okúpali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Video z nezodpovedného konania turistov sa objavilo predvčerom na sociálnej sieti. Je na ňom vidieť, ako sa traja ľudia v plavkách bez hanby kúpu v Popradskom plese a ohrozili tak citlivý ekosystém. Natočil si ich jeden z okoloidúcich a príspevok má veľké množstvo interakcií.

Vlna kritiky

V komentároch sa medzi ľuďmi rozprúdila poriadna vlna kritiky. „Čo je to za hovädá,“ okomentoval jeden z nich. „Nemám slov. Nemajú žiadny rešpekt k prírode, na čo tma potom , keď ju ničia,“ dodal ďalší frustrovaný používateľ. Našli sa však aj takí, ktorí toto konanie schvaľovali.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa TATRY 🇸🇰🇵🇱 (@tatry_official)

Štátna ochrana prírody SR pritom upozorňuje, že za takéto konanie hrozia vysoké pokuty. Ak vás chytia, môžete prísť až o 300 eur. Ak by sa navyše pokuta riešila v priestupkovom konaní, suma by bola ešte vyššia. „Tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku,“ apelujú ochranári.

Uložiť článok

Najnovšie články