Foto: pexels

Enkláva sa má podobať Vatikánu.

Albánsko plánuje v rámci svojich hraníc zriadiť suverénny „moslimský mikroštát“, ktorý bude riadiť súfistická frakcia známa podporou „náboženskej harmónie a dialógu“, oznámil tamojší premiér Edi Rama. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Malá enkláva podobná Vatikánu bude v Tirane slúžiť ako politický domov pre bektašijských moslimov, ktorá je po sunnitských moslimoch, pravoslávnych kresťanoch a katolíkoch, štvrtou najväčšou náboženskou skupinou. Rád vznikol v 13. storočí v Osmanskej ríši a je považovaný za tolerantnú, mystickú vetvu islamu, ktorá je otvorená iným náboženstvám a filozofiám.

Centrum umiernenosti, tolerancie a mierového spolužitia

Niektorí z jej najvýznamnejších vodcov sa presídlili do Albánska po tom, ako ich začiatkom 20. storočia zakázal v Turecku zakladateľ moderného Turecka a jeho prvý prezident Mustafa Kemal Atatürk. „Našou inšpiráciou je podporiť transformáciu svetového centra Bektašija v Tirane na suverénny štát, nové centrum umiernenosti, tolerancie a mierového spolužitia,“ povedal Rama v nedeľu v New Yorku.

Bektaši tvoria podľa sčítania obyvateľstva v roku 2023 desať percent moslimskej populácie v Albánsku. „Zvrchovanosť rádu Bektašija je dôležitým krokom k posilneniu hodnôt inklúzie, náboženskej harmónie a dialógu v čoraz viac rozdelenom svete,“ uviedol rád vo svojom vyhlásení v reakcii na rozhodnutie o vytvorení mikroštátu. Občianstvo nového štátu, ktorý budem mať rozlohu približne desať hektárov, bude obmedzené na príslušníkov duchovenstva a osoby zaoberajúce sa štátnou správou. Na čele jeho vlády bude líder bektašov a rada, ktorá bude dohliadať na jej náboženské a administratívne pôsobenie.

Uložiť článok

Najnovšie články