Ilustračná foto: Unsplash

Pridajte si ju do zbierky.

Dnes (23. septembra) sa na trhu objavuje nová pamätná 2-eurová minca. Oslavuje sa ňou významná udalosť – „Medzinárodný maratónsky beh v Košiciach – 100. výročie založenia“. Táto minca je navrhnutá renomovaným autorom Romanom Lugárom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Minca bude vydaná v náklade 995 000 kusov a je dostupná na predaj za cenu 2,70 eura. Aj keď je primárne určená ako zberateľský predmet, táto minca môže byť používaná aj ako platidlo. S takým vysokým nákladom je pravdepodobné, že sa čoskoro dostane aj do bežného obehu, a tak sa môže ocitnúť aj vo vašej peňaženke.

Foto: Mincovňa Kremnica

Na národnej strane pamätnej mince je zobrazený maratónsky bežec a fragment Dómu sv. Alžbety, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie architektonické dominanty mesta Košice. V hornej časti sa nachádza nápis „KOŠICKÝ MARATÓN“, ktorý podčiarkuje význam tejto udalosti.

V dolnej časti mince je uvedený názov štátu „SLOVENSKO“, rok založenia Medzinárodného maratónu „1924“ a rok vydania pamätnej mince „2024“. Na ľavom okraji vnútorného kruhu je značka Mincovne Kremnica, kde skratka „MK“ je umiestnená medzi dvoma razidlami a vedľa nej sú štylizované iniciálky autora návrhu „LR“.

Uložiť článok

Najnovšie články