Foto: Profimedia / Marcin Wichary from San Francisco, U.S.A., CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Muž tvrdí, že v najzáhadnejšej budove v meste New York pracoval, pričom opísal, čo zažil po vstupe dovnútra.

Vďaka svojej unikátnej architektúre a rúšku tajomstva, ktoré ho zahaľuje, mrakodrap už roky fascinuje ľudí. Médiá budovu bez okien často predstavujú prezývkami „špionážne centrum“, „nepohodlné americké tajomstvo“, či dokonca ako „upírí brloh“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Brutalistický mrakodrap na adrese 33 Thomas Street v meste New York má 29 poschodí, je vysoký 550 metrov a obyvateľov mesta nenecháva chladnými už 50 rokov od jeho postavenia. Dôvodom je rúško tajomstva, ktoré nad celou stavbou visí. Nikto nevie, čo presne sa vo vnútri nachádza. Budova nemá žiadne okná a nie je prístupná verejnosti.

Čosi o jej útrobách prezradil anonymný muž, ktorý poskytol exkluzívny rozhovor pre portál Daily Mail.

Prísny zákaz vstupu do niektorých miestností a utajované dokumenty

Tvrdí, že na začiatku 21. storočia dostal spolu so svojím synom ponuku práce, ktorá zahŕňala prácu s elektroinštaláciou a potrubím v neslávnej budove.

Foto: Marcin Wichary from San Francisco, U.S.A., CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Podľa výpovede muža a jeho syna mal tím prísny zákaz vstupu do niektorých miestností, pričom sa nesmeli pýtať na dôvod. Niektoré priestory vo vnútri neboli prístupné žiadnym návštevníkom.

Boli tam izby, do ktorých sme sa nemohli dostať. Špeciálne nám povedali, aby sme nevstupovali, a nemohli sme sa pýtať, čo je vnútri, alebo prečo nemôžeme vojsť,“ prezradil.

Tím musel pracovať okolo miestností, namiesto toho, aby pracovali priamo v nich, pričom krkolomný proces niektorých inštalácií označil muž za „bezprecedentný“.

Ako ďalej spomína, jedného dňa narazili na niečo, čo nápadne pripomínalo dôverné dokumenty v kartotéke umiestnenej v suteréne budovy. Podľa mužovej výpovede mohlo ísť o utajené inštrukcie navádzajúce na postup, čo robiť so strojmi v prípade útoku s použitím rádioaktívnych látok.

Súčasť AT&T, spájaná s NSA

Budova bola dokončená v roku 1974 ako hlavná súčasť oddelenia AT&T Long Lines Department. Podľa dostupných údajov z portálu The Intercept, je dokonca schopná odolať atómovému výbuchu. Mala slúžiť ako najväčšie zariadenie na svete na prepojenie medzimestských telefónnych hovorov, píše Places Journal.

Foto: Profimedia

Jej existencia a tajomný vzhľad je opradený mnohými teóriami a konšpiráciami o tom, čo sa odohráva za jej dverami. Tá najznámejšia hovorí, že slúži ako tajné centrum Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

V roku 2016 vydal portál The Intercept investigatívu, v ktorej spojil adresu mrakodrapu s NSA, federálnou spravodajskou službou Spojených štátov.

„Zdá sa, že ide o jedno z najdôležitejších monitorovacích miest NSA na pôde Spojených štátov – skryté monitorovacie centrum, ktoré sa používa na prístup k telefónnym hovorom, faxom a internetovým údajom,“ opísali investigatívni novinári Ryan Gallagher a Henrik Moltke.

Ako dodáva Daily Mail, dostupné informácie o mieste naznačujú, že môže byť kľúčovým miestom pre kontroverzný sledovací program NSA, „zameraný na komunikáciu Organizácie Spojených národov, Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky a najmenej 38 krajín vrátane blízkych spojencov Spojených štátov, akými sú Nemecko, Japonsko či Francúzsko.“

Uložiť článok

Najnovšie články