Foto: TASR - Jakub Kotian

Nová daň zasiahne váš mesačný príjem.

Je to iba pár dní, čo vláda prijala balík opatrení na konsolidáciu verejných financií, ktorý sa dotkne všetkých občanov. Kroky na zlepšenie stavu verejných financií budú v budúcom roku zahrnuté do jedného legislatívneho balíka. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Konsolidácia zahŕňa zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 %, zníženie DPH na základné potraviny z 10 % na 5 %. Okrem toho sa zavádza daň z finančných transakcií pre firmy a zvyšuje sa firemná daň pre podniky s určitým objemom príjmu.

Od 1. apríla 2025 budú firmy a živnostníci povinní platiť transakčnú daň z každého prevodu na svojom účte. Podľa schváleného zákona si živnostníci musia do 31. marca 2025 otvoriť osobitný účet pre podnikanie, ktorý sa nazýva „transakčný účet“. Tento účet nemusí byť výlučne podnikateľský, ale musí slúžiť na podnikateľské platby.

Nová daň ovplyvní všetkých zamestnancov

Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál však upozorňuje, že nová transakčná daň sa dotkne nielen podnikateľov, ale aj bežných zamestnancov. ,,To znamená, že ak vám zamestnávateľ z jeho účtu na váš účet pošle výplatu, v čistom povedzme 1200 eur, zaplatí štátu daň z finančnej transakcie vo výške 4,80 eura,“ vysvetlil na svojom facebookovom účte.

,,Ak ste zamestnávateľa požiadali, aby vám z výplaty zrážal povedzme sporenie alebo splátky nejakej pôžičky, a bude to povedzme 300 eur, zamestnávateľ zaplatí štátu daň z finančnej transakcie 1,20 eura. Spolu tak vyplatenie vašej výplaty a nejakých tých zrážok či sporení bude zamestnávateľa stáť 6 eur na tejto novej dani. Len aby ste vedeli, prečo sa bude po 1. 1. 2025 ťažšie baviť o zvýšení vašej mzdy,“ dodal.

 

 

Uložiť článok

Najnovšie články