Foto: Pixabay

Opozícia varuje pred rastom nákladov domácností.

Od budúceho roka sa cena plynu môže zvýšiť až o 30 %, čo vyplýva z prognózy Inštitútu finančnej politiky, informuje STVR.  Opozícia varuje, že tento rast by mohol pre bežné domácnosti znamenať zvýšenie ročných výdavkov o stovky eur.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ceny plynu a iných energií určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, pričom ich zverejnenie sa pravidelne očakáva na konci roka. Inštitút rast cien plynu pripisuje návratu k trhovým cenám bez štátnej podpory. Hnutie Slovensko upozorňuje, že toto zvýšenie najviac postihne domácnosti, ktoré plyn využívajú na kúrenie a varenie.

Poslanec Július Jakab uviedol, že mesačné preddavky na plyn sa zvýšia o 45 eur, čo ročne znamená nárast o 540 eur. Igor Matovič sa nechal počuť, že domácnosti tak dokopy zaplatia o pol miliardy eur viac v súvislosti s vyššími cenami plynu. Konečné ceny však bude určovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, a pokiaľ úrad nerozhodne, ceny pre budúci rok nie sú ešte definitívne.

Opatrenia proti rastu cien

Podľa hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, Radoslava Igaza, budú ceny plynu pre rok 2025 určené v riadnom cenovom konaní, pričom úrad nepredpokladá vopred výsledok. Karolína Ducká, hovorkyňa strany Hlas-SD informovala, že ministerstvo hospodárstva plánuje pripraviť systém pomoci pre ľudí, ktorí budú najviac zasiahnutí vyššími cenami energií, a o tomto systéme bude verejnosť včas informovaná.

„Práve kvôli limitovaniu nárastu cien na budúci rok robí rezort hospodárstva všetko pre to, aby zabezpečil cenovo výhodný plyn z východu. Aj preto bude podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR, Denisa Saková, v pondelok v Azerbajdžane opäť rokovať o dodávke plynu z tejto oblasti,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva SR.

Rezort tiež pripomína, že konečná cena plynu bude ovplyvnená aj prepravnými nákladmi, čo znamená, že cena môže ešte klesnúť, ale aj stúpnuť.

 

Uložiť článok

Najnovšie články