Ilustračná foto: SITA/AP

Kremeľ si chce vydobyť rešpekt inými spôsobmi.

Moskva plánuje konkrétne kroky na to, aby si získala rešpekt vo svete. Podľa The Washington Post totižto vyhrážanie jadrovými zbraňami v prípade provokácie zo strany Západu už stráca svoj účinok.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich použitie Moskva spomenula vždy, keď na Ukrajinu dorazila pomoc zo Západu.

Vyhrážky už nezaberajú

Či už to bolo v prípade stíhačiek F-16, iných zbraní, alebo došlo k navýšeniu inej pomoci pre Ukrajinu, z Kremľa sa ozývali vyhrážky použitím jadrových zbraní. Putin sa tak snažil „vydobyť“ si rešpekt.

Podľa The Washington Post, ktorý sa odvoláva na ruských predstaviteľov, už táto stratéga prestáva zaberať a prinášať ovocie. V Spojených štátoch sa aktuálne dokonca rozhoduje o povolení, ktoré by Ukrajine umožnilo využitie západných zbraní aj v rámci ruského územia.

Je preto len otázkou času, kedy z Ruska opäť zaznie vyhrážanie sa použitím atómových zbraní. Západ však už tieto odkazy prestáva počúvať a nevníma ich ako reálnu hrozbu. Tento názor má byť rozšírený aj v ruských radoch.

„Došlo k pretlaku jadrových hrozieb. Na takéto prehlásenia už existuje imunita a nikoho nedesia,“ povedal jeden z ruských predstaviteľov.

Iné scenáre

Podľa iného zdroja z prostredia Kremľa je navyše využitie zbraní tohto typu zo strany Ruska mimoriadne nepravdepodobné. Jeden z ruských akademikov s prepojením na ruských diplomatov túto možnosť dokonca označil ako najmenej pravdepodobnú zo všetkých. Využitie jadrových zbraní podľa jeho názoru nie je z vojenského hľadiska efektívne.

V Rusku dokonca v časti verejnosti prevláda názor, že krajina musí reagovať na myšlienkový progres Západu iným riešením. Politický analytik Kremľa Sergej Markov uviedol, že v najvyšších kruhoch ruskej armády narastá vedomie, že Rusko „rozmaznalo“ Západ.

„Veľa sme hovorili o červených líniách, ale nič sme neurobili. V určitom okamihu budeme musieť eskalovať,“ tvrdí. Okrem iného tiež naznačil, že jednou z reakcií by mohlo byť uzatvorenie britského veľvyslanectva v Moskve a zásah leteckých základní v Poľsku a Rumunsku.

„Keďže si je Rusko isté, že v určitom okamihu k úderu na Moskvu dôjde, musí udrieť ako prvé,“ odkázal.

Uložiť článok

Najnovšie články