Ilustračná foto: Pixabay

Slovenskí motoristi môžu byť v týchto dňoch spokojní. Oproti susedom však stále tankujeme drahšie.

Ceny pohonných látok stále klesajú. Zlacňovanie na slovenských čerpacích staniciach by malo pritom ešte pokračovať. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček, klesajúci potenciál cien palív na našich čerpacích staniciach bol do veľkej miery naplnený, aj keď pre budúci týždeň je ešte možnosť mierneho poklesu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výhľad začína byť naklonený korekcii. Ceny ropy budú po zasadnutí kľúčových centrálnych bánk reagovať na vývoj americkej a európskej ekonomiky, čo sa bude do veľkej miery podpisovať aj na smerovaní cien palív na burze v Rotterdame a následne aj na vývoji cien palív u nás,“ dodal Boháček.

Priemerné ceny benzínu na domácich čerpacích staniciach v 37. týždni tohto roka sa naďalej znižovali. Najpredávanejší natural 95-oktánový benzín sa v priemere predával za 1,479 eura za liter. Cena 98-oktánového benzínu dosiahla 1,669 eura za liter. Liter motorovej nafty sme v rovnakom období zakúpili rovnako o 2 centy lacnejšie za priemerných 1,403 eura za liter.

V porovnaní s okolitými krajinami tankujeme benzín drahšie ako v Poľsku a Čechách o 7 a 5 centov na liter a za rovnaké ceny ako v Maďarsku. Najvyššie ceny benzínu v stredoeurópskom regióne má Rakúsko. „Na druhej strane, máme najlacnejšiu naftu s výnimkou Česka, kde sú ceny ešte o 3 centy výhodnejšie,“ dodal Boháček.

Ceny benzínu sú u nás priemerne o 15 centov lacnejšie ako v EÚ a o 20 centov ako v krajinách eurozóny. Nafta je doma lacnejšia o 12 centov ako v EÚ, respektíve o 14 centov v porovnaní s eurozónou.

Uložiť článok

Najnovšie články