Foto: Pexels

Vzácne poklady lákajú zberateľov z celého sveta.

Po smrti dánskeho maslového magnáta Larsa Emila Bruuna v roku 1923 obsahoval jeho závet zaujímavú podmienku, informuje CNN. Obrovská zbierka mincí, bankoviek a medailí, ktorú nazbieral počas viac ako šiestich desaťročí, mala slúžiť ako núdzová rezerva pre národnú zbierku Dánska v prípade jej zničenia.

Ak by po sto rokoch všetko skončilo dobre, mohla by byť jeho vlastná zbierka predaná v prospech jeho potomkov. V utorok, len necelý rok po uplynutí 100-ročného termínu, sa prvá sada mincí z Bruunovej osobnej zbierky, ktorá obsahuje 20 000 kusov, predávala na aukcii v Kodani. Po takmer ôsmich hodinách draženia sa 286 položiek predalo za celkovú sumu 14,8 milióna eur.

Aukčný dom, ktorý organizuje aukcie a predáva spomínané mince, vyhlásil, že zbierka sa pravdepodobne stane najdrahšou medzinárodnou zbierkou mincí. Zbierka L. E. Bruuna bola poistená na 500 miliónov dánskych korún, čo zodpovedá približne 72,5 milióna dolárov, čiže okolo 67,4 milióna eur.

Prezident aukčného domu, Brian Kendrella, zároveň prezradil, že vzácna zbierka bola posledné storočie ukrytá. Počas prvej svetovej vojny boli totiž Bruunove cennosti zničené. Obával sa tak, že kráľovská dánska zbierka mincí a medailí by mohla jedného dňa čeliť bombardovaniu alebo lúpežiam.

Foto: Stack’s Bowers Galleries

 

Zlaté a strieborné poklady Bruunovej zbierky

Bruun začal zbierať mince už ako dieťa v roku 1859, keď zomrel jeho strýko a odkázal mu niektoré zo svojich mincí. Ako syn hostinských a pozemkových vlastníkov sa v dvadsiatich rokoch dozvedel, že rodinné dedičstvo bolo premrhané a dostal sa do dlhov.

Pomocou pôžičky si otvoril podnik s maslom a nakoniec si vybudoval bohatstvo z predaja a exportu. Svojím bohatstvom sa stal vášnivým zberateľom mincí a v roku 1885 sa stal zakladajúcim členom Dánskej numizmatickej spoločnosti.

Nedávny predaj zahŕňal zlaté a strieborné mince z Dánska, Nórska a zo Švédska, datované od konca 15. storočia až po neskoršie roky Bruunovho života. Hlavnou položkou bola jedna z najstarších zlatých mincí Škandinávie. Táto minca prekonala odhady aukčného domu a predala sa za 1,2 milióna eur, čím vytvorila nový svetový rekord pre škandinávsku mincu na aukcii.

Uložiť článok

Najnovšie články