Foto: Petr Horálek/FÚ v Opave

Pre našu krajinu ide o veľkú prestíž.

Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) pravidelne vyberá snímku dňa a pre jej autora ide vždy o veľkú prestíž. Už v minulosti sa stalo, že bola zvolená fotografia zo Slovenska, čo sa zopakovalo aj dnes.

Článok pokračuje pod videom ↓

Astronomickou snímkou dňa sa stala fotografia s názvom „A Hazy Harvest Moon“ (Hmlistý zberový spln). Jej autorom je astronóm  Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave a zachytáva stredajšie čiastočné zatmenie Mesiaca nad Spišským hradom, píše sa v tlačovej správe.

Zatmenie mohol pozorovať každý

„Na snímke zo stredajšieho skorého rána je zachytená v hmlistom opare sekvencia čiastočného zatmenia Mesiaca, ako prebiehala nad Spišským hradom,“ dodáva sa v správe. Zatmenie bolo pozorovateľné z celého Slovenska od 4. hodiny rannej až do svitania. Zakrytých bolo najviac 8 percent Mesiaca.

Fotografia vznikla technikou zvanou multiexpozičné snímanie – ide o skladanie záberov urobených v pravidelných intervaloch z približne 2,5 hodinového časozberného snímania. „Záber zobrazuje nielen polohy Mesiaca, ako sa postupne vplyvom zemskej rotácie presúval nad ikonickým slovenským hradom z 12. storočia, ale aj priebeh zatmenia, ktoré končí západom Mesiaca nízko nad obzorom.“

Zachytiť vzácny astronomický jav nad Spišským hradom som túžil už niekoľko rokov, ale, bohužiaľ, sa na jeho vrchných hradbách posledné dva roky nachádzal žeriav, ktorý akúkoľvek peknú kompozíciu výrazne kazil. Našťastie ho na konci roka 2023 demontovali,“ povedal Petr Horálek.

Uložiť článok

Najnovšie články