Foto: United States Coast Guard, Public domain, via Wikimedia Commons

Odborníci naďalej skúmajú príčiny tragédie.

Ako sme vás nedávno informovali, v súčasnosti prebieha vyšetrovací proces, ktorý odhalil nové informácie týkajúce sa tragickej implózie ponorky Titan. Cieľom vyšetrovania je zabrániť tomu, aby sa niečo podobné zopakovalo v budúcnosti.

K poruche došlo ešte pred vyplávaním

Ako informuje Mail Online, odborníci, ktorí skúmajú ponorku Titan, odhalili nové šokujúce podrobnosti o tom, čo mohlo spôsobiť katastrofálnu implóziu. Pôvodná teória hovorila, že k implózii došlo následkom zraniteľnosti vonkajšej časti, ktorá nevydržala extrémny tlak v hĺbke. Nové informácie ale odhalili, že k poruche Titanu došlo už niekoľko dní pred osudnou misiou v júni minulého roka.

Foto: SITA/AP

Porucha spôsobila, že cestujúci na palube sa potácali a strácali rovnováhu. Jeden z pasažierov sa údajne dokonca ocitol dole hlavou. Ďalší z členov posádky narazil do priečky, ktorá podľa nich bola miestom, kde sa voda prvýkrát začala dostávať dovnútra plavidla. Nová teória sa zhoduje so záverom nezávislého odborníka, ktorý preskúmal zverejnené zábery ponorky.

Tajomstvo vyplávalo na povrch

Pasažieri ponorky s posádkou sprevádzajúcej lode Polar Prince komunikovali za pomoci textových správ. Posádka stratila kontakt po výmene správ o tom, v akej hĺbke sa klesajúca ponorka práve nachádza. Z lode odišlo niekoľko správ s otázkou, či posádka Titanu ešte stále vidí loď na palubnom displeji. Posledná správa, ktorá z Titanu prišla, znela, že je všetko v poriadku. Definitívne došlo k strate kontaktu dve hodiny potom, ako sa ponorka dostala pod hladinu.

Foto: SITA/AP

Niekdajší vedecký riaditeľ spoločnosti OceanGate sa vyjadril, že nevie, či sa pred ponorením Titanu do Atlantiku vykonalo oficiálne posúdenie jeho trupu. Verí ale, že zamestnanci firmy boli kompetentní ľudia. To, že Titan mal poruchu už pred ponorením, ale vyplávalo na povrch až teraz. Možno aj toto tajomstvo zapríčinilo, že posádka ponorky prišla o život takým strašným spôsobom.

Uložiť článok

Najnovšie články