Ilustračná foto: Midnight Runner, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Rapídne zvýšenie diaľničných známok mnohí označujú za nelogické, novými cenami sa priblížime aj najdrahším susedom.

Hlavnou témou posledných dní je predstavená vládna konsolidácia, v rámci ktorej štátny rozpočet doplnia aj financie vyzbierané z nákupu diaľničných známok. S ich cenou sa dlhý čas nerobilo nič zásadné, no to je už minulosťou. Ako však informujú Hospodárske noviny, Slováci si za ne zaplatia ako Česi či Rakúšania, dĺžkou diaľničnej siete ale konkurujeme skôr Rumunsku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako vyplýva z prezentovaných informácií, smerom hore sa pohnú tri zo štyroch druhov diaľničnej známky, ktoré bude Slovensko ponúkať. Dostupné budú jednodňová, 10-dňová, mesačná a ročná známka. Najpredávanejším variantom je 10-dňová známka, hneď po nej nasleduje, pochopiteľne, ročná. Kým pri najviac preferovanej možnosti dôjde k zníženiu ceny, v roku 2025 si priplatíme najviac za ročnú známku. A to rapídnym spôsobom.

Cena ročnej známky naplnila čierny scenár, o ktorom sa už posledné týždne špekulovalo. HN uvádzajú, že náš cenový model kopíruje našich českých susedov, a to v rámci celého spektra ponúkaných variantov. Vláda argumentovala tým, že s cenami sa už dlhšie nehýbalo. V praxi si teda zaplatíme za jednodňovú známku 8,10 eura (zvýšenie o 2,70 eura), za 10-dňovú 10,80 eura (zníženie o 1,20 eura), za mesačnú 17,10 eura (zvýšenie o 10 centov) a za ročnú napokon 90 eur, čo predstavuje zvýšenie o 30 eur.

Ak sa teda pozrieme na ceny ročných diaľničných známok, Slovensko sa dostáva na úroveň svojich susedov ako Rakúsko a Česko, kde by ste za obdobnú známku zaplatili veľmi podobné ceny. Zásadným rozdielom je však dĺžka ponúkaných diaľničných úsekov. Kým u nás majú motoristi k dispozícii 864 kilometrov, v Českej republike to je 1 363 kilometrov a v Rakúsku dokonca 1 749 kilometrov.

Len o pár kilometrov diaľnic viac ako Slovensko majú Rumuni, ktorí si za ročnú známku pýtajú 28 eur. Švajčiari si za 1 544 kilometrov diaľnic pýtajú niečo málo cez 40 eur a Nemci stále jazdia zadarmo. Najdrahšími okolitými krajinami sú Maďarsko a Slovinsko, kde už ceny ročných známok prekročili hranicu 100 eur. V nadväznosti na to hovoria o nekoncepčných krokoch aj odborníci, podľa ktorých ide o nepomer a chaotické rozhodnutia. Narážajú tým aj na nedávne bezplatné sprístupnenie diaľničných obchvatov.

Uložiť článok

Najnovšie články