Ilustračná foto: Unsplash

Veľká štúdia poteší milovníkov týchto nápojov.

Mnohí si nevieme predstaviť deň bez jednej, dvoch či viac šálok kávy alebo čaju. Od odborníkov ale často počúvame, že časté pitie takýchto nápojov nemusí byť pre nás zdravé. Nový výskum ale hovorí niečo, čo milovníkov týchto kofeínových nápojov určite poteší. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľké množstvo dát

Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism analyzovala údaje od viac ako 300-tisíc ľudí z dát biobanky Spojeného kráľovstva a na tie sa pozreli vedci z Číny a Švédska.

Portál Science Alert sa pozrel na túto štúdiu a píše, že vedci skúmali dáta od ľudí, ktorí každý deň konzumovali mierne množstvo kofeínu, ktoré vedci určili na približne tri a viac šálok kávy denne a na 5 a viac šálok čaju, pričom sa zamerali na ochorenia srdca a riziká vzniku kardiometabolických porúch. Sem patrí napríklad hypertenzia, mŕtvica, cukrovka, či ischemická choroba srdca.

Mierna konzumácia má veľké výhody

Vedci zistili, že tí, ktorí konzumovali už spomínané mierne množstvo kofeínu, mali o viac ako 40 percent nižšie relatívne riziko vzniku dvoch alebo viacerých kardiometabolických ochorení v priebehu nasledujúcich rokov.

Naše zistenia zdôrazňujú, že príjem mierneho množstva kávy či čaju u zdravých ľudí môže mať veľké výhody pri prevencii kardiometabolickej multimorbidity,“ píšu vedci v štúdii zo Soochowskej univerzity v Číne.

Zdravie účastníkov bolo pritom v databáze sledované 11 rokov a porovnávalo sa s ľuďmi, ktorí kávu či čaj nepijú. Aj tí, ktorí konzumovali väčšie množstvá, vykazovali lepšie výsledky, avšak najlepšie skončila práve skupina konzumujúca mierne množstvo kofeínu.

Ilustračná foto: Unsplash

Vedci pri analýze krvi tiež u tejto skupiny objavili náznaky nižšieho cholesterolu a lepšiu inzulínovú rezistenciu, vďaka čomu má táto skupina lepšie vyhliadky v prevencii pred cukrovkou 2. typu.

Samozrejme, tieto dáta sú porovnávacie a nejde o klinickú štúdiu, takže sa z nej nemôžu vyvodzovať jednoznačné závery. Ukazujú ale, že mierna konzumácia kávy či čaju môže mať ochranný účinok ohľadom kardiometabolického zdravia. Aj keď to vedci v štúdii nespomínajú, je určite vhodnejšie voliť kvalitný čaj a kávu.

Uložiť článok

Najnovšie články