Ilustračná foto: Unsplash

Minimesiac bude okolo Zeme krúžiť približne dva mesiace.

Kým Merkúr či Venuša nemá žiadny, Mars má dva, Zem jeden a Saturn či Jupiter desiatky. Reč je o mesiacoch, prirodzených satelitoch planét. A kým Zem má oficiálne jeden Mesiac, čoskoro jej pribudne druhý, maličký a dočasný. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Science Alert na základe štúdie publikovanej v časopise Research Notes of AAS, ide o malý asteroid, správne označený ako planétka 2024 PT₅.

Druhým mesiacom bude 56 dní

Výpočty naznačujú, že planétka sa minimesiacom Zeme stane 29. septembra a bude okolo nej obiehať 56,6 dňa, pričom 25. novembra sa vymaní z gravitačného pôsobenia Zeme a vydá sa na dráhu obletu okolo Slnka.

Ilustračná foto: Pixabay

2024 PT₅ je skutočne malým objektom so šírkou 10 metrov. Vedci planétku objavili 7. augusta pomocou systému varovania pred asteroidmi, čo bolo deň predtým, ako okolo Zeme preletela v najtesnejšej blízkosti asi 567-tisíc kilometrov. Astronómovia potom vypočítali obežnú dráhu a zistili, že sa stane minimesiacom a jej trajektória okolo Zeme bude mať tvar podkovy. Túto trasu prejde za spomínaných necelých 57 dní iba raz.

Vráti sa k Zemi aj neskôr

Planétka nie je pre Zem ani pre umelé družice nebezpečná a ak by aj zamierila priamo na Zem, tak by zhorela v atmosfére.

Náš kontakt s ňou ale neustane, 9. januára 2025 sa dostane do vzdialenosti 1,8 milióna kilometrov od Zeme a výpočty naznačujú, že k Zemi sa vráti až 8. novembra 2055, vtedy bude ale ešte vo väčšej vzdialenosti, a to až 5,2 milióna kilometrov.

Uložiť článok

Najnovšie články