Foto: TASR - Martin Baumann

Novela trestných kódexov uvoľnila väznice.

Viac ako 400 odsúdených na slobode je dôsledkom vládnej novely trestných kódexov. Informoval o tom Denník N s poukázaním na štatistiku Zboru väzenskej a justičnej stráže. Podľa nej bolo v súvislosti s novelou prepustených osem obvinených z výkonu väzby a 409 odsúdených z výkonu trestu odňatia slobody. Denník v tejto súvislosti pripomína, že minister spravodlivosti Boris Susko ešte v auguste tvrdil, že pre novelizáciu bude prepustených 158 ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Odsúdeným pomohla novela v tom, že sa skrátili premlčacie lehoty a zároveň sa zvýšili hranice škody. Základná hranica, od ktorej začína byť skutok trestným činom a nie priestupkom, sa zvýšila z 266 eur až na 700 eur. Okrem toho sa zrušilo trestanie takzvaných horalkových krádeží,“ vysvetlil Denník N s tým, že z väzníc sa dostávajú najmä páchatelia drobnej kriminality.

„Prestavenie hraníc škody, na ktoré sú naviazané sadzby, a teda aj premlčanie, však môže pomôcť aj ľuďom odsúdeným za vydieranie či ublíženie na zdraví,“ zdôraznil denník. Novela podľa denníka pomohla nielen drobným zlodejom, ale aj ľuďom blízkym stranám Smer-SD a Hlas-SD.

Korupčné prípady sa nedostanú pred súd

„Vďaka skrátenému premlčaniu je už dnes jasné, že korupčný prípad podpredsedu parlamentu Petra Žigu (Hlas-SD) sa už nikdy nedostane na súd,“ pripomenul denník. Konanie bolo podľa denníka zastavené aj v korupčnej kauze podnikateľa Miroslava Výboha.

„Jeho korupčný prípad bol už na Špecializovanom trestnom súde, no s obžalovaným sa nikdy nezačalo konať,“ zdôraznil denník. Ďalší oligarcha blízky Smeru – Jozef Brhel, ktorý je v súvislosti s tendrami na finančnej správe obžalovaný, sa podľa denníka takisto mohol vyhnúť jednému zo skutkov obžaloby.

V jeho prípade totiž senát Špecializovaného trestného súdu chcel zastaviť stíhanie v tej časti obžaloby, ktorá sa týkala provízií za zákazky s nízkou hodnotou. Brhel s tým však nesúhlasil a na prejednaní skutku trvá. „Znamená to, že ak ho senát aj uzná za vinného, nebude ho môcť potrestať. Brhel je však presvedčený, že preukáže svoju nevinu,“ dodal Denník N.

Uložiť článok

Najnovšie články