Foto: Facebook.com (Wiki Pupáková, Zvolen public group)

Ľudia vo Zvolene znepokojene sledovali zvláštny úkaz na rieke Hron.

V utorok večer a v stredu ráno sa na rieke Hron objavil zvláštny povlak bielej peny. Úkaz nafotila členka verejnej skupiny Zvolen na facebooku. Rieka na fotografiách dokonca pôsobí, akoby do nej ktosi vylial penu do kúpeľa. O správe informuje spravodajský portál Dnes24.

Článok pokračuje pod videom ↓

Príspevok s mliečne speneným Hronom vo Zvolene vyvolal mnohé reakcie.

Kým niektorí občania reagovali zmätene, iní okamžite tipovali, že musí ísť o odpad, ktorý niekto vypustil do vody a znečistil ju. V príspevku sa však objavili aj takí, ktorých úkaz neprekvapil. Jeden z komentárov dokonca tvrdil, že podobný jav je na rieke „každý rok… niekedy aj 2x“.

SIŽP nezaznamenala úhyn rýb ani iných živočíchov

Podľa stanoviska pre Dnes24., Slovenská inšpekcia životného prostredia už zakročila a odobrala vzorky vody.

„SIŽP v danom prípade začala výkon štátneho dozoru. V lokalite boli odobraté vzorky vody, ktoré budú zaslané na expertízu. Úhyn rýb ani ďalších živočíchov nebol zaznamenaný. Inšpektori dnes vykonali obhliadku vyústení z priemyselných subjektov na toku. SIŽP v tejto chvíli nemôže poskytnúť viac informácií o prebiehajúcom vyšetrovaní.“

Foto: Facebook.com (Wiki Pupáková, Zvolen public group)

Podľa slov hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Bocáka, je možným vysvetlením jav, ktorý sa pravidelne opakuje.

Ako informoval pre Aktuality, v jesennom období sa do toku rieky dostáva lístie, a tak po prúde môže vzniknúť a postupovať biela pena. „Istí si však budeme až po analýze vzoriek,“ povedal.

Podobný úkaz sa mal objaviť aj v roku 2019, píše Dnes24.

„K produkcii tej peny dochádza len na nerovnostiach, na takejto hati alebo nejakých ‚perejach‘, kde dôjde k prevzdušneniu a potom sa spontánne rozpadne. Nie je čo zachytávať, separovať, alebo riešiť,“ informoval vtedy riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru vo Zvolene Dušan Hancko.

Uložiť článok

Najnovšie články