Foto: Guinness World Records

Tapala Nadamuni prekonal svoj vlastný rekord.

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete. TASR o tom informuje na základe správy agentúry UPI.

Zariadenie v najužšej časti meria iba 6,5 milimetra. Rukoväť a napájací kábel sa do hodnotenia nezapočítavajú. Guinessova kniha rekordov definuje vysávač na účely hodnotenia rekordov ako elektrinou poháňané zariadenie, schopné satím zbierať pevné častice. Satie musí vznikať z podtlaku.

Zariadenie je údajne plne funkčné

Miniatúrny vysávač je plne funkčný a dokáže nasávať prach, ktorý potom z neho možno vysypať, uvádza 23-ročný Tapala Nadamuni. Podtlak vytvára miniatúrny ventilátor poháňaný vibračným motorom, napájaný štvorvoltovou batériou. Nadamuni bol už v minulosti držiteľom rekordu za zostrojenie najmenšieho vysávača na svete.

Foto: Guinness World Records

Ten z roku 2020 meral iba 17,6 milimetra, v roku 2022 ho však prekonal iný vysávač s veľkosťou iba 8,5 milimetra. Nadamuni sa odvtedy dva razy pokúsil o opätovné vytvorenie rekordu, no neuspel. Náklady na minivysávač dosiahli 20 000 rupií (približne 215 eur).

Uložiť článok

Najnovšie články