Foto: mr_t_77, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Gigant v leteckom priemysle prežíva náročný rok, najnovšie by mal aj škrtať pracovné miesta a otváranie nových pozícií.

Spoločnosť Boeing už tento rok riešila prípady, kedy ich stroje zlyhali a spôsobili tým vážne komplikácie celej posádke daných lietadiel. Nedávno navyše do štrajku vstúpilo približne 30-tisíc jej zamestnancov, pričom najnovšie správy dokonca hovoria o výrazných škrtoch v celom korporáte. Informoval o tom portál Fox13.

Ohlásené škrty súvisia so štrajkom zamestnancov, ktorý má podľa dostupných správ ohrozovať ozdravný proces celej spoločnosti a kompetentní potrebujú ušetriť. Viac ako 30-tisíc pracovníkov zastúpených Medzinárodnou asociáciou strojníkov a pracovníkov v letectve začalo v piatok skoro ráno štrajk. Odborári odmietli zvýšenie platov o 25 % v priebehu nasledujúcich štyroch rokov, nakoľko požadovali minimálne 40 %.

Ako na základe správ agentúry Reuters informovala TASR, zastavenie práce sa týka tovární Boeingu v okolí Seattlu na severozápade USA, kde sa okrem iného vyrába najpredávanejší model 737 a lietadlo 777. Boeingmešká s dodávkami pre mnohé letecké spoločnosti, najmä v prípade modelu 737. Finančný riaditeľ Brian West uviedol, že firma musí pristúpiť k sérii ozdravných opatrení.

Boeing 777-200ER v službách Air Canada, foto: Mark Harkin, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Medzi ne v prvom rade patrí zastavenie náboru nových zamestnancov, a to na všetkých úrovniach spoločnosti, zastavenie zvyšovania platov v súvislosti s povýšením, zastavenie výdavkov na externých konzultantov, obmedzenie služobných ciest na nevyhnutné minimum a v neposlednom rade aj dočasné prepúšťanie zamestnancov, manažérov a vedúcich pracovníkov jednotlivých štruktúr Boeingu.

Stephanie Pope, šéfka divízie komerčných lietadiel Boeingu minulý týždeň počas snahy zastaviť štrajk hovorila o celkovom dlhu spoločnosti na úrovni 60 miliárd dolárov. V súčasnosti nie je jasné, koľko ľudí príde o prácu. Podľa viacerých zdrojov Boeing zamestnáva viac ako 170-tisíc ľudí po celom svete. Navyše, pred štrajkom sa firma zaviazala zvýšiť produkciu do konca roka po tom, ako zápasila s problémami v dodávateľskom reťazci, a so spomalením výroby pre zvýšený tlak regulačných úradov.

Uložiť článok

Najnovšie články