Foto: Unsplash

Dôjde k zvýšeniu daňového zaťaženia pre firmy.

Vláda pripravuje zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy a podnikateľov, ktorá začne platiť od 1. apríla budúceho roka. Daň sa bude týkať rôznych finančných operácií vrátane bankových prevodov na podnikateľských účtoch, nákupu cenných papierov a splátok úverov.

Sadzba dane bude v dvoch úrovniach. Bude to nižšia sadzba 0,35 percenta, resp. bankové prevody s maximálnou daňou 30 eur za transakciu. Vyššia sadzba 0,7 percenta sa bude uplatňovať pri hotovostných výberoch podnikateľov.

Podnikatelia s platobnými kartami k podnikateľským účtom budú platiť ročný poplatok vo výške dve eurá, pričom samotné platby kartou už nebudú zdaňované. „Niektoré z týchto opatrení, napríklad daň z finančných transakcií, majú výrazne negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, ktoré už teraz bojuje s byrokraciou a vysokým daňovo-odvodovým zaťažením,“ komentoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Nové pravidlá pre podnikateľov

Výnosy dane budú zabezpečovať banky, pričom platbu za prvý kvartál budúceho roka pošlú jednorazovo a následne bude štát peniaze získavať mesačne. Bez dane ostanú platby daní a odvodov, prevody v rámci vlastných účtov, nákup štátnych dlhopisov a investície druhého a tretieho piliera správcovskými firmami. Výnimku budú mať aj platby na pošte.

Vláda chce zároveň presadiť transparentnejší finančný tok v digitálnom prostredí. Podnikatelia budú teda povinní založiť si podnikateľský účet. V súčasnosti im to zákon neprikazuje a môžu používať bežný bankový účet, ktorý používajú aj na súkromné účely.

Nové opatrenie má za cieľ zvýšiť príjmy štátu, avšak podľa odborníkov môže zhoršiť už tak náročné podmienky pre podnikateľov na Slovensku.

Uložiť článok

Najnovšie články