Foto: SITA - Bokor Tomáš

Devínska cesta zostáva pre autá naďalej uzatvorená.

Povodňová situácia v Bratislave sa po piatich dňoch upokojuje. Informoval o tom hovorca magistrátu Peter Bubla. „Dunaj v noci kulminoval na výške okolo 970 centimetrov a hladina pomaly klesá, to isté platí aj pre rieku Morava. Protipovodňové hrádze pri Dunaji, dimenzované na 1013 centimetrov, nápor vody vydržali,“ uviedol s tým, že podľa prognóz a predpovedí počasia už voda nebude stúpať a nemala by spôsobiť nové škody.

Článok pokračuje pod videom ↓

Škody, ktoré spôsobilo počasie v hlavnom meste, sú podľa hovorcu veľké. „Čakáme na rozhodnutie o odstránení zábran medzi Devínskou Novou Vsou a Devínom, aby aj táto mestská časť mohla byť obsluhovaná MHD. Veríme, že v krátkom čase sa aj všetci evakuovaní budú môcť vrátiť do svojich domovov,“ poznamenal. Situáciu v blízkosti Dunaja a Moravy naďalej monitorujú, všetky dostupné zdroje komunálneho podniku a bezpečnostných zložiek sú k dispozícii najmä na odstraňovanie škôd.

Viaceré ulice sú uzavreté

Devínska cesta však zostáva pre autá naďalej uzatvorená. Informuje o tom mestská časť Devín na sociálnej sieti. „Príslušníci Policajného zboru zmerali hladinu vody na vozovke pri Sihoti a táto dosahuje 35 centimetrov,“ vysvetľuje samospráva. Dopravu do a z mestskej časti Devín zabezpečuje armáda, ktorá obyvateľov vozí od kostola smerom na Devínsku Novú Ves a na ulicu Na hriadkach. Neprejazdné sú stále aj ulice Istrijská, Kočánkova aj časť ulice Na hriadkach. Priechodné nie je ani Slovanské nábrežie či Devínske jazero. Policajti uzavreli aj časť Viedenskej cesty.

Určité pozitívum na udalostiach posledných dní vidí minister životného prostredia Tomáš Taraba. „Škody na celom Slovensku podľa odhadov sa pohybujú okolo 20 miliónov eur. Na druhej strane na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne,“ informoval Taraba s tým, že na predošlej jarnej vlne Slovensko zarobilo približne 36 miliónov eur.

K situácii na Dunaji sa vyjadril aj Slovenský hydrometeorologický ústav. „Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 cm, čo zodpovedá prietoku 9579 m3/s (údaj je operatívneho charakteru). V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 cm. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch. Výrazný vzostup pokračuje na strednom a dolnom úseku pod VD Gabčíkovo. V tejto časti predpokladáme kulminácie v stredu až štvrtok,“ napísali odborníci na sociálnej sieti.

Uložiť článok

Najnovšie články