Foto: TASR archív

Máte nárok na tento druh dôchodku?

Po smrti vášho manžela či manželky máte nárok na vdovecký, respektíve vdovský dôchodok. Ten nie je polovica sumy dôchodku zosnulého, ale až 60 % z danej sumy. Tento dôchodok tiež vie pomôcť vo chvíľach, kedy príde domácnosť o polovicu príjmu po úmrtí partnera.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa informácií, ktoré na svojom webe zverejnila Sociálna poisťovňa, suma závisí od sumy starobného, predčasného či invalidného dôchodku, ktorý poberal zosnulý partner, či od sumy, na ktorú mal nárok. Nárok na vdovský či vdovecký dôchodok vzniká len v rámci manželstva. Poisťovňa ho preto nevypláca ľuďom, ktorí so zosnulým partnerom či partnerkou žili v jednej domácnosti, a to ani v prípade, keď spolu žili dlho a mali aj deti.

Vdovský dôchodok v plnej sume dostane pozostalý len vtedy, ak sám nemá nárok na iný dôchodok. „V prípade, že poberáte iný dôchodok, budete v plnej sume dostávať vyšší a z nižšieho Vám bude vyplácaná polovica. Ak je suma dôchodku, ktorý už poberáte nižšia ako suma vdovského dôchodku, dostanete vdovský dôchodok v plnej sume a iný v polovičnej,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Kedy máte na tento dôchodok nárok?

Ako uvádza portál O peniazoch, suma sa vypočítava podľa toho, koľko rokov sa odvádzalo dôchodkové poistenie a podľa výšky hrubej mzdy, ktorú zomretý získal za svoj život. V plnej sume dostane pozostalý dôchodok iba vtedy, keď sám nemá nárok na iný dôchodok. Ak poberáte iný dôchodok, v plnej sume dostanete ten vyšší a z nižšieho dostanete od Sociálnej poisťovne polovicu.

FOTO TASR – Pavol Remiaš

Dávku dostanete mesačne vopred a vždy v rovnakom termíne. Výplatný termín určí Sociálna poisťovňa a peniaze dostanete na účet alebo v hotovosti. Vdovský či vdovecký dôchodok sa väčšinou vypláca dva roky od smrti partnera a po tomto čase ho Sociálna poisťovňa vypláca len výnimočne. Týka sa to prípadov, ak vdova či vdovec dovŕšil dôchodkový vek a stará sa aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok.

Spĺňate podmienky?

Taktiež v prípade, keď bolo toto dieťa v rodine zomretého vychovávané, pokiaľ je poberateľ invalidný a jeho schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 70 percent, ak poberateľ vychoval aspoň tri deti alebo dovŕšil aspoň 52 rokov a vychoval dve deti, či ak dovŕšil aspoň 57 rokov a vychoval jedno dieťa. Nárok na pozostalostný dôchodok neovplyvňuje dĺžka manželstva a neskúma sa ani to, či spolu žijú v jednej domácnosti, alebo či manželstvo plnilo spoločenskú funkciu. Nárok na tento typ dôchodku vznikne dňom smrti manžela alebo manželky, respektíve dňom, ktorý je na úmrtnom liste.

Uložiť článok

Najnovšie články