Ilustračná foto: TASR

Od štvrtka nastanú slnečné dni a začne byť teplejšie.

Slovensko, najmä jeho západná časť, má za sebou mimoriadne náročné dni. Po neutíchajúcich dažďoch, ktoré spôsobili povodne, sa ale dnes všetko zmení a postupne sa objaví aj slnko, informuje iMeteo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môžeme tak povedať, že to najhoršie už máme za sebou, včerajšok bol posledným daždivým dňom. „Zrážková činnosť, ktorú prinášali rozsiahle oblasti nízkeho tlaku vzduchu, však ustupuje z našej oblasti a počasie teraz prevezme pod kontrolu tlaková výš, ktorá postupne prinesie aj nadpriemerne teplé počasie,“ píše portál.

Dnes bude pokojnejšie

Dnes sa síce ešte vyskytne oblačné počasie, no už bude menej zrážok. Zajtra sa podľa SHMÚ začnú objavovať slnečné lúče a na väčšine územia bude jasno až polojasno, s teplotami od 17 do 24 stupňov Celzia. Od štvrtka následne nastanú slnečné dni a začne byť teplejšie, hoci rozdiely medzi  dennými a nočnými teplotami budú pomerne výrazné. Ortuť v teplomeroch sa cez deň vyšplhá na 17 až 25 stupňov Celzia, čo je na toto ročné obdobie nadpriemerne veľa.

Na krajnom západe Slovenska ale naďalej platí pre väčšinu okresov výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Hydrologickú výstrahu tretieho stupňa vydali pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí v Myjave. Povodne hrozia aj v Galante, Šali, Pezinku a Trnave. Platia tam prvostupňové výstrahy.

Situácia sa však pomaly upokojuje aj na Dunaji a rieka včera začala kulminovať. Výška vodného stavu oscilovala okolo 950 centimetrov. „Vyššie po toku, na rakúskom úseku má už hladina rieky mierne klesajúci trend. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny,“ informovalo v noci SHMÚ.

Uložiť článok

Najnovšie články