Foto: TASR/AP

V Česku bola zasiahnutá veľká časť krajiny a úrady vyhlásili najvyššie výstrahy.

V stredoeurópskych krajinách, ktoré postihli rozsiahle povodne a nútené evakuácie v dôsledku silných prívalových dažďov, sa v nedeľu zvýšil počet obetí. Povodne si vyžiadali šesť obetí v Rumunsku a po jednej v Rakúsku a Poľsku. V Česku sú nezvestné viaceré osoby, ktoré strhla voda, uviedla tamojšia polícia.

Veľké záplavy zasiahli viaceré stredoeurópske štáty vrátane Rakúska, Česka, Poľska a Rumunska. Nasledovať by však mohlo aj Slovensko a tiež Maďarsko v dôsledku tlakovej níže zo severného Talianska, ktorá od štvrtka prináša do regiónu rekordné zrážky.

Najviac trpí severovýchod Česka

V Česku bola zasiahnutá veľká časť krajiny a úrady vyhlásili najvyššie výstrahy pred povodňami približne v 100 oblastiach. Najhoršia situácia panuje na severovýchode krajiny – pri hraniciach s Poľskom a Slovenskom. V sliezskom meste Opava medzičasom vyzvali približne 10-tisíc ľudí z asi 56-tisícovej populácie, aby sa presunuli do vyššie položených lokalít.

Foto: SITA/AP

„Nie je dôvod čakať,“ povedal pre český verejnoprávny rozhlas primátor Opavy Tomáš Navrátil. Uviedol, že situácia je horšia ako počas posledných ničivých povodní v roku 1997, známych ako „povodeň storočia“. Ako informovalo mesto Litovel na facebooku, celé územie mesta muselo byť uzavreté a 70 % mesta je pod vodou. V krajine je zároveň nezvestných podľa najnovších informácií 7 ľudí. Traja z nich vošli autom do potoka a odvtedy ich nikto nevidel, píše iRozhlas.

„Musíme sa sústrediť na záchranu životov,“ povedal v nedeľu pre Českú televíziu premiér Petr Fiala. Jeho vláda sa mala stretnúť v pondelok, aby zhodnotila škody. To najhoršie „ešte nie je za nami“, varoval premiér. Optimistickejšie vyznieval prezident Petr Pavel, ktorý povedal, že „je zrejmé, že sme sa z predchádzajúcej krízy poučili“.

Tisíce ďalších evakuovali aj v takmer úplne zaplavených mestách Krnov a v Českom Těšíne. Rieka Odra, ktorá tečie do Poľska, dosahovala v Ostrave a Bohumíne extrémne hladiny, čo si vyžiadalo evakuáciu. Mestá a dediny v Jeseníkoch, vrátane miestneho centra Jeseníka, boli zaplavené a izolované rozbúrenými vodami, ktoré premenili cesty na rieky. Armáda vyslala na pomoc pri evakuácii vrtuľník.

Situácia v Poľsku

O nič lepšia situácia nie je ani u našich severných susedov v Poľsku. Premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu živelnej pohromy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X, uvádza TASR.

Foto: SITA/AP

Najdramatickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve. Podľa zákona sa stav živelnej pohromy vyhlasuje na čas potrebný na zabránenie alebo odstránenie následkov prírodnej katastrofy, pričom najdlhšie na 30 dní. Tusk predtým v nedeľu informoval, že Poľsko má prvú oficiálne potvrdenú obeť lejakov a záplav. Ide o človeka, ktorý sa utopil v Dolnom Sliezsku.

Poľský premiér súčasne sumarizoval, že situácia na mnohých miestach v Poľsku je dramatická a apeloval na obyvateľstvo, aby rešpektovalo pokyny záchranných zložiek, týkajúce sa evakuácie. Spravodajský web TVN24.pl napísal, že najhoršia situácia je v meste Stronie Šlonskie neďaleko hraníc s Českom, kde sa pretrhla hrádza a prívalová vlna zaplavila ulice, pričom strhla najmenej jeden dom a ďalšie poškodila.

Na povodňovú vlnu na rieke Odra sa pripravuje aj mesto Wrolcaw v Dolnom Sliezsku. Primátor mesta Jacek Sutryk vydal výstrahu pre stúpajúcu hladinu rieky. K súvisiacim opatreniam patrí nepretržité monitorovanie hrádzí, kontrola a ochrana kanalizačnej siete a uzatvorenie priechodov cez hrádze, spresnil Sutryk vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Celú spolkovú krajinu Dolné Rakúsko vyhlásili rakúske úrady pre povodne ešte včera za zónu katastrofy. Záplavy v Rakúsku si vyžiadali jednu obeť. V meste Tulln zomrel hasič, keď sa pošmykol na schodoch pri odčerpávaní vody zo zatopenej pivnice. V nedeľu to novinárom povedal šéf hasičského zboru Dolného Rakúska Dietmar Fahrafellner.

Uložiť článok

Najnovšie články