Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

Súčasťou Európskeho týždňa mobility bude súťaž, aj dopravné karty zadarmo.

Do Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá od pondelka 16. do nedele 22. septembra, sa môžu zapojiť aj obyvatelia východného Slovenska. Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, jednou z hlavných aktivít je bezplatné vydávanie dopravných kariet na regionálnu autobusovú dopravu. Východniari sa tiež môžu tešiť na iniciatívu ´10 000 pre zdravie´ s novými pravidlami a väčším počtom cien. Súčasťou je aj aktivita na podporu cyklodopravy.

Článok pokračuje pod videom ↓

S vydávaním bezplatných dopravných kariet začal PSK už 19. augusta, a táto možnosť potrvá nielen počas Európskeho týždňa mobility, ale až do konca septembra.

„Od augusta sme v autobusovej doprave na východnom Slovensku zaviedli zónovú tarifu, ktorá cestujúcim prináša nové predplatné a prestupné lístky viazané na dopravné karty. Východniari majú teraz skvelú príležitosť získať tieto karty bez poplatkov a využívať nové druhy cestovných lístkov, ktoré im umožnia cestovať výhodnejšie. Bezplatné vydávanie dopravných kariet je teda príležitosťou, ako si vyskúšať tieto novinky a zároveň podporiť ekologickejší spôsob dopravy,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Dopravné karty si cestujúci môžu vybaviť v zákazníckych centrách dopravcov na celom východnom Slovensku, alebo si ich objednať online prostredníctvom mobilnej aplikácie, respektíve webovej stránky Ubian.

10 000 pre zdravie

Obľúbeným podujatím na východnom Slovensku je počas Európskeho týždňa mobility iniciatíva ´10 000 pre zdravie´, ktorá prichádza tento rok so zmenou v pravidlách. Úlohou účastníkov je každý deň v danom týždni urobiť aspoň 10-tisíc krokov. Na rátanie krokov je možné využiť iba predpísané aplikácie, pričom po každom dni si súťažiaci urobí screenschot počtu prejdených krokov. „Viditeľný musí byť dátum merania krokov a počet krokov, screenshoty nesmú byť nijak upravované,“ upozornila Jeleňová.

Následne je potrebné registrovať do súťaže osobitne každý screenshot prostredníctvom formulára. “Organizátori rozdajú viac cien, výhercovia budú vyžrebovaní,“ dodala hovorkyňa PSK. Hlavnou cenou je horský bicykel. PSK v rámci Európskeho týždňa mobility zorganizuje aj cykloraňajky, ktoré sa uskutočnia v stredu 18. septembra od 7:00 do 9:30 na Sídlisku III, na cyklochodníku pred kostolom Kráľovnej pokoja.

Uložiť článok

Najnovšie články