Ilustračné foto: SITA

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce optimalizovať sieť nemocníc s odborníkmi, otvorila debatu so všetkými partnermi a predstaviteľmi samospráv.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce optimalizovať sieť nemocníc. Upozornila na nedostatočne pripravenú reformu Optimalizácie siete nemocníc (OSN), ktorú zdedila po predchádzajúcich vládach.

Článok pokračuje pod videom ↓

Reforma bola podľa ministerky vytvorená bez dostatočnej komunikácie so zástupcami nemocníc a regiónov, pričom brala za vzor Dánsko, ktorého situácia nekorešponduje so Slovenskom. „Predchádzajúce vlády a vedenia rezortu mali kopec rečí, ako zmenia slovenské nemocnice a posunú slovenské zdravotníctvo. Namiesto toho len ohrozili fungovanie ústavných zdravotníckych zariadení a ambulancií,“ uviedla ministerka Dolinková. Podľa nej spôsobili nefunkčné čakacie lehoty v nemocniciach a ignorovali ambulantnú zdravotnú starostlivosť a záchrannú zdravotnú službu.

Nárok na operáciu v stanovenej lehote

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Dolinkovej pracuje na novej vyhláške k OSN, ktorá bude vydaná 1. decembra 2024. Ministerka tiež zdôraznila, že pacienti budú mať od 1. januára 2025 nárok na operáciu v stanovenej lehote, a ak nebude dodržaná, budú môcť podstúpiť operáciu v zahraničí.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko uviedol, že predchádzajúca vláda nepočúvala odborníkov a zástupcov regiónov. „Vyslovili sme k reforme viac ako 1 000 pripomienok,,“ konštatoval Petko.

Ministerstvo zdravotníctva teraz komunikuje so všetkými partnermi a predstaviteľmi samospráv. „Starostovia, primátori a predstavitelia VÚC najlepšie vedia, čo je v ich obci, meste či regióne potrebné a dobre poznajú špecifiká, na ktoré je potrebné pri nastavovaní akýchkoľvek reforiem a zmien myslieť,“ dodala Dolinková.

Uložiť článok

Najnovšie články