Foto: Interez.sk

K dnešnému ránu bolo v štrajkovej pohotovosti približne 1 300 osôb.

Slovenská kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti. Zatiaľ nejde o ostrý štrajk, pri ktorom by prerušili prácu. Sformoval sa aj výbor kultúrneho štrajku, koordinuje ho platforma Otvorená kultúra! K dnešnému ránu bolo v štrajkovej pohotovosti približne 1 300 osôb z vyše 25 miest a obcí. Dôvodom na vstup do štrajkovej pohotovosti je podľa organizátorov alarmujúca situácia v kultúrnej sfére.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Dnešným dňom vstupujeme do štrajkovej pohotovosti, prvej fázy Kultúrneho štrajku,“ uviedla Katarína Mišíková, členka výboru z platformy Otvorená kultúra. Spolu s ďalšími členmi výboru, v ktorom má zastúpenie napríklad akademická obec, Slovenské národné divadlo či štrajkový výbor vytvorený v STVR, odôvodnila krok samotnými opatreniami rezortu kultúry namierenými voči kultúre a jej aktérom.

Sú pripravení vstúpiť do štrajku

Spomenula ďalej politické zásahy do fungovania kultúrnych podporných fondov, rušenie odborných oddelení ministerstva i neodôvodnené personálne zmeny vo vedení celonárodných kultúrnych inštitúcií. Rovnako tak i dehonestáciu súčasného umenia a neustále sa zhoršujúcu ekonomickú situáciu pracovníkov v kultúre a kreatívnych odvetviach. „Ľuďmi v kultúre nie sú len mediálne známe tváre, ale zamestnanci múzeí, divadiel a ďalších inštitúcií miestnej a regionálnej kultúry,“ upozornila Mišíková.

Za členov výboru zároveň sformulovala požiadavky, s ktorými sa obracajú na ministerstvo, vládu, Národnú radu SR, koaličné strany i prezidenta Petra Pellegriniho. Podľa členov štrajkového výboru musí prísť k zmenám na ministerstve a nastaveniu jeho odborného a kompetentného riadenia, rovnako zastaveniu opatrení s charakterom ideologickej cenzúry i okamžitej finančnej stabilizácii sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia.

„Súčasne deklarujeme, že sme pripravení podporiť a organizovať vstup do ústavného štrajku všade tam, kde sa bude stupňovať porušovanie hospodárskych a sociálnych práv pracovníkov v kultúre,“ dodala Mišíková.

Uložiť článok

Najnovšie články