Foto: TASR MOSR/ Martin Baumann

Podľa Jaroslava Naďa na oslavách SNP neboli Leopardy na žiadosť prezidenta.

Súčasťou osláv 80. výročia SNP bola aj vojenská prehliadka, ktorá ukazovala okrem iného aj vojenskú techniku, ktorou Ozbrojené sily Slovenskej republiky disponujú. Mnohí čakali, že na vlastné oči uvidia aj najnovšiu posilu armády – tanky Leopard. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Namiesto Leopardov videli ľudia sovietske T-72

Tieto tanky ale na vojenskej prehliadke chýbali a mnohých to prekvapilo. Namiesto nemeckých tankov z 90. rokov, ktoré predstavujú najmodernejšiu súčasť slovenskej tankovej výzbroje, sa návštevníkom prehliadky prezentovali sovietske tanky T-72.

Podľa Naďa mal v tom prsty Kaliňák

S možným dôvodom, prečo sa Leopardy na prehliadke neukázali, prišiel bývalý minister obrany Jaroslav Naď. Ten v statuse na sociálnej sieti Facebook napísal, že podľa jeho informácií sa Leopardy neobjavili na prehliadke na pokyn Kaliňáka, ktorého mal o to požiadať Pellegrini. Dôvodom malo byť, že pred prezidentskými voľbami v diskusii na RTVS povedal, že „predsa nebudeme ukazovať veteránom SNP fašistické nemecké tanky.“

Naď poznamenal, že tanky sú z 90. rokov a teda boli vyrobené dávno po SNP. Vyjadril tiež údiv, že sovietske tanky nevadili a nevadil ani nemecký systém protivzdušnej obrany Mantis, ktorý sa na prehliadke objavil.

O vyjadrenie, prečo neboli Leopardy na vojenskej prehliadke, sme požiadali aj Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, a tiež sme sa opýtali Kancelárie prezidenta SR, či naozaj prezident Pellegrini požiadal o to, aby sa nové slovenské tanky na prehliadke neobjavili. Do publikovania článku nám neprišla ani jedna odpoveď. V prípade ich doplnenia článok aktualizujeme.

Uložiť článok

Najnovšie články