Foto: interez.sk (Matej Mensatoris)

Na mieste, kde stála tribúna, sme dnes našli vrecia s odpadkami a neporiadok.

Oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici boli veľkolepé. Bohatý program, vojenská prehliadka a množstvo sprievodných akcií. Tak ako pred 80. rokmi, tak aj v roku 2024 sa 29. augusta stala Banská Bystrica centrom diania a do tohto mesta v strede Slovenska zamierili tisíce návštevníkov. 

Neporiadok aj po takmer týždni

Ako to už ale býva, všetko raz skončí a aj Banská Bystrica sa nasledujúci deň zobudila do bežného dňa. Je jasné, že po takej veľkej akcii nikdy neostane okolie v dokonalom stave.

My sme sa po necelom týždni od výročia SNP boli pozrieť na miesto pod Pamätníkom SNP, kde stála hlavná tribúna a odohrávali sa tu všetky veľké akcie. Na naše prekvapenie, toto miesto, ktoré, mimochodom, miestni obyvatelia radi využívajú na oddych, prechádzky, ale aj na in-line korčuľovanie, stále vyzeralo do veľkej miery neupravene.

Foto: interez.sk (Matej Mensatoris)

Na mieste sa dnes 4. septembra v čase okolo obeda nachádzala kopa s odpadkami, kde-tu sme stále našli pokrčený plastový pohár, ale tiež sme videli zničenú časť trávnika, blato a špinavý chodník.

Mesto robí nápravu, ministerstvo nereaguje

Oslovili sme vedenie mesta Banská Bystrica, čo sa s tým plánuje robiť, a prečo aj po takmer týždni toto obľúbené miesto mnohých Banskobystričanov vyzerá zanedbane.

Foto: interez.sk (Matej Mensatoris)

Oficiálne vyjadrenie sme do uzávierky článku nedostali, avšak hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková uviedla, že miesto sa aktuálne dáva do poriadku a fotografie, ktoré sme vyhotovili, už nie sú aktuálne.

Aktualizácia 5. septembra o 10:00 – vyjadrenie hovorkyne primátora mesta Banská Bystrica:

Po skončení osláv sa hlavný organizátor zameral prioritne na likvidáciu pódia, tribún, odstraňovanie zábran, technológií a podobne. Až následne sa pristúpilo k čisteniu a upratovaniu Parku pod Pamätníkom SNP, ktorý zároveň prejde revitalizáciou. Aktuálne sa spracúva cenová ponuka a po dohode s rezortom obrany sa pristúpi k realizácii, uviedla v zaslanom stanovisku Marhefková.

Keďže akciu usporadúvalo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, oslovili sme ho takisto s otázkami ohľadom vyčistenia priestoru. Do uzávierky článku sme odpoveď nedostali.

V prípade dodatočného zaslania odpovedí článok aktualizujeme. 

Uložiť článok

Najnovšie články