Ilustračná foto: TASR - Radovan Stoklasa/TASR - Jaroslav Novák

Zákazka na radary bola vyhlásená opätovne, ministerstvo by chcelo odhaľovať viac druhov priestupkov.

Pôvodný tender zameraný na kúpu nových radarov bol zrušený ešte začiatkom roka, no teraz ministerstvo vnútra vyhlásilo nový. Nakúpiť chce až 213 stacionárnych rýchlomerov a 48 analytických kamier, ktorých cieľom bude odhaliť väčšie množstvo potenciálnych priestupkov. Informuje o tom portál Živé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kým v zahraničí je meranie rýchlosti stacionárnymi radarmi rozšírené viac, slovenskí motoristi s ním až toľko skúseností nemajú. Efektívny systém kontroly dodržiavania pravidiel cestnej premávky chce však do praxe implementovať súčasná vláda, ktorá už vypísala novú súťaž na nákup viac ako 200 takýchto zariadení, ktoré by mali byť doplnené o takmer 50 analytických kamier. Oproti zrušenému pôvodnému tendru bude táto zákazka lacnejšia o viac ako 8 miliónov eur.

Ambíciou je uľahčiť prácu slovenskej polícii a zároveň lepšie kontrolovať často sa opakované prehrešky. Súčasťou nových zariadení by mali byť aj takzvané úsekové radary, ktoré zaznamenávajú priemernú rýchlosť na celom meranom úseku. V praxi to znamená, že vodiči ich nevedia oklamať okamžitým spomalením pred radarom.

Spolu s technickými zariadeniami štát nakúpi aj transakčný modul, dopravné značenie, zdroj energie či údržbu,“ priblížil portál Živé.

Ilustračná foto: Unsplash

Nové dopravné zariadenia nebudú kontrolovať iba prekročenie rýchlosti, ale napríklad tiež prejazd na červenú, nerešpektovanie značenia STOP, používanie mobilného telefónu, zákaz predchádzania vozidiel či nezapnuté bezpečnostné pásy. Čo sa týka samotnej zákazky, v nej nebude rozhodovať iba najnižšia cena, ale aj kvalita dodaných produktov. Minister Matúš Šutaj Eštok naznačil, na akých miestach a v akom termíne by mohli nové radary spojazdniť.

Prioritou by mali byť miesta, v ktorých sa často opakujú dopravné nehody a o všetkých takýchto lokalitách budú motoristi vopred informovaní. Ak všetko pôjde podľa plánu a súťaž bude úspešná, nové radary budú na slovenských cestách v druhej polovici budúceho roka.

Uložiť článok

Najnovšie články