Foto: TASR/AP

Útok na nominanta Republikánskej strany sa odohral počas predvolebného zhromaždenia 14. júla.

Strelec, ktorý sa pokúsil zavraždiť amerického exprezidenta Donalda Trumpa, vyhľadával na internete informácie nielen o hromadných podujatiach Trumpa, ale aj prezidenta Joea Bidena. Jeho zámerom bolo zaútočiť na nejaké veľké zhromaždenie, o čo sa „dlhodobo a dôkladne snažil“. Vyšetrovatelia si zatiaľ nie sú istí motiváciou útočníka. V stredu to uviedol predstaviteľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), informuje TASR podľa správ agentúry Reuters a AP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Atentátnik Thomas Matthew Crooks pred streľbou vykonal rozsiahly prieskum. Do úvahy bral viacero podujatí oboch prezidentských kandidátov, pričom informácie o nich vyhľadal viac ako 60-krát, uviedol Kevin Rojek z pobočky FBI v Pittsburgu.

Crooks podľa FBI vyhľadával informácie o podujatiach Trumpovej kampane už v septembri 2023. V apríli sa začal zameriavať na podujatia oboch kandidátov, a to najmä v blízkosti svojho bydliska v západnej Pensylvánii.

Rojek uviedol, že Crooks sa na Trumpove zhromaždenie v Pensylvánii 14. júla začal sústrediť ihneď po oznámení miesta podujatia začiatkom júla. Toto zhromaždenie vnímal ako veľmi dobrú príležitosť.

Tesne pred útokom Crooks začal vyhľadávať podrobnejšie informácie o tomto zhromaždení vrátane miesta, kde mal Trump vystúpiť, a podrobností o spoločnosti vlastniacej budovu, z ktorej na exprezidenta vystrelil.

Vyšetrovatelia FBI zatiaľ nedokázali určiť, čo motivovalo Crooksa k streľbe. Jeho internetové vyhľadávanie podľa Rojeka nepreukazuje, že by bol motivovaný pravicovými alebo ľavicovými ideológiami, a jeho internetová história preukazuje, že sa zaujímal o viacero ideológií.

Predstavitelia FBI uviedli, že nenašli žiadne dôkazy o tom, že by Crooks spolupracoval s ďalším osobami alebo zahraničnou mocou. Nezistili uňho ani prítomnosť alkoholu a drog.

Útok na Donalda Trumpa

Útok na nominanta Republikánskej strany sa odohral počas predvolebného zhromaždenia 14. júla. Crooks na Trumpa vystrelil poloautomatickou puškou, pričom exprezidentovi zasiahol hornú časť pravého ucha, jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil. Útočníka následne zastrelili agenti tajnej služby.

Uložiť článok

Najnovšie články