Foto: TASR - Michal Svítok

V oboch prípadoch ide o novinárky, ktoré mali výrazný podiel na kvalite verejnoprávnej žurnalistiky.

Článok bol dňa 30. augusta 2024 aktualizovaný o vyjadrenie STVR.

Článok pokračuje pod videom ↓

Slovenská televízia a rozhlas prichádza po vládnych zmenách o ďalších kvalitných novinárov. Zo zahraničnej redakcie odchádza jej šéfka Soňa Weissová a v televízii zas končí Barbora Šišoláková, píšu Aktuality. V oboch prípadoch ide o novinárky, ktoré mali výrazný podiel na kvalite verejnoprávnej žurnalistiky. Soňa Weissová, bývalá šéfka zahraničného oddelenia rozhlasového spravodajstva, podala ešte 15. augusta výpoveď, no zamestnávateľ jej ponúkol okamžitý odchod, bez výpovednej lehoty. Tú Weissová nepodpísala a do konca lehoty tak bude mimo éteru. Vedenie voči nej uplatnilo takzvanú „prekážku pri práci zo strany zamestnávateľa“.

„Pani Soňa Weissová už pred niekoľkými dňami sama požiadala o ukončenie pracovného pomeru dohodou. Keďže momentom tohto podania je už do istej miery naštrbená dôvera medzi vedením spravodajstva a p. Weissovou, tak STVR nepovažuje za správne a vhodné, ak redaktori vo výpovednej lehote naďalej vystupujú ako tváre verejnoprávneho média,“ reagovala Andrea Pivarčiová z STVR a dodala, že odchody zamestnancov sú v médiách bežné.

„Prioritou Igora Slaninu od jeho nástupu do Slovenskej televízie a rozhlasu je stabilizácia situácie vo vnútri verejnoprávnej inštitúcie. Zásadnou súčasťou verejnoprávneho média je samozrejme aj spravodajstvo. Redakciu spravodajstva od príchodu do STVR aj niekoľkokrát navštívil a viedol konštruktívnu a vecnú diskusiu so zamestnancami spravodajstva,“ dodalo STVR.

Úprava reportáží

Z STVR odchádza aj Barbora Šišoláková, ktorá pracovala ako redaktorka Správ STVR a relácie Reportéri. Iba prednedávnom sa pritom sťažovala na podľa nej zvláštne praktiky vo verejnoprávnej televízii. V jej reportáži, kde hovoril minister Taraba o dozore nad zálohovým systémom, vraj bola vyškrtnutá jedna pasáž.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Barbora Šišoláková (@barbora_sisolakova)

„V reportáži chýbala pasáž o tom, že pod legislatívnymi dokumentmi bol podpísaný Patrik Podhorský. Ukázalo sa totiž, že s jeho advokátskou kanceláriou uzatvoril rezort a jeho dve organizácie (Vodohospodárska výstavba a vodohospodársky podnik) dokopy päť zmlúv za vyše pol milióna eur behom dvoch mesiacov. Keď som s okresaním reportáže nesúhlasila, dostala som od vedenia prísľub, že sa môžem téme venovať samostatne ďalší deň, lebo pán Patrik Podhorský bude mať dlhší čas na vyjadrenie,“ informovala Šišoláková.

„Toto nebol však jediný prípad, pri ktorom sme mali so súčasným vedením iný pohľad a názory. Spomenula by som moju osobnú poradu s vedením, na ktorej mi vytkli otázky, ktoré som položila počas inaugurácie prezidenta P. Pellegriniho jeho poradcovi pre zahraničnú politiku J. Kubišovi (napr. ohľadom prípadnej cesty do Moskvy, či pozvanie ruského veľvyslanca),“ napísala Šišoláková v odôvodnení svojho odchodu. Po zmenách vo vedení sa vraj v STVR nedá pracovať tak ako predtým a obsah je prísne upravovaný. Redaktorka tiež v statuse spomenula, že v blízkej dobe odídu ďalší redaktori.

.

Uložiť článok

Najnovšie články