Ilustračná foto: Flickr

Zrušili lety, obmedzia aj železničnú dopravu.

Japonské úrady varovali v stredu obyvateľov pred príchodom „veľmi silného“ tajfúnu Šan-šan, ktorý najprv zasiahne juhozápad krajiny a neskôr sa presunie na severovýchod. Podľa Japonskej meteorologickej agentúry prinesie prívalové dažde, silný vietor a mohutné vlnobitie, informovali agentúry Reuters a AFP.

Tajfún sprevádzajú nárazy vetra s rýchlosťou 252 km/h. Úrady nariadili evakuáciu viac ako 850.000 obyvateľov prefektúry Kagošima na ostrove Kjúšú a prefektúr Aiči a Šizuoka na ostrove Honšú. Automobilka Toyota od stredy večera do štvrtka rána preventívne pozastavila výrobu vo všetkých svojich 14 závodoch v Japonsku.

Zrušili lety, obmedzia železnice

Aerolínie All Nippon Airways (ANA) oznámili, že od stredy do piatka zrušili 219 vnútroštátnych letov, čo ovplyvní približne 18.400 cestujúcich. Spoločnosť Japan Airlines zrušila 172 vnútroštátnych letov plánovaných na stredu a štvrtok. Obe spoločnosti zrušili aj desať medzinárodných letov. Na obmedzenia premávky sa pripravujú až železnice.

JMA očakáva, že v južných oblastiach ostrova Kjúšú môže spadnúť do štvrtkového rána až 500 milimetrov zrážok a ďalších 100 milimetrov do piatkového rána. Varovanie pred silným dažďom bude zrejme vydané aj pre prefektúru Kagošima.

Japonsko predtým zasiahla tropická búrka Maria a tajfún Ampil. Spôsobili materiálne škody, no nevyžiadali si obete. Podľa vedeckej štúdie zverejnenej v júli sa tajfúny v regióne v dôsledku klimatickej zmeny formujú bližšie k pobrežiam, rýchlejšie silnejú a nad pevninou sa pomalšie rozpadajú.

Uložiť článok

Najnovšie články