Foto: Pixabay

Na Sicílii je extrémne sucho, podnikavci predávajú vodu za premrštené ceny.

Taliansky ostrov Sicília postihlo extrémne sucho, niektorí obyvatelia ostrova sú bez tečúcej vody už dva mesiace. Tisíce z nich situáciu riešia nákupom vody z pokútnych cisterien za neprimerané ceny, píše TASR na základe informácií od agentúry Reuters.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zrážky na Sicílii sú výrazne pod historickým priemerom už štyri roky. Talianska vláda vyhlásila v máji na ostrove núdzový stav a voda je teraz na prídel v desiatkach vnútrozemských miest.

Na nedostatok vody sú Sicílčania zvyknutí, avšak ich domáce vodojemy v časoch extrémneho dlhotrvajúceho sucha prestávajú stačiť. Niektorí obyvatelia mesta Caltanissetta majú tečúcu vodu iba niekoľko hodín týždenne, iní zase musia rátať s dodatočnými nákladmi na vodu z cisterien.

Pokútne cisterny bez oprávnenia

Dopyt po vode výrazne prekračuje dodávky, čo zneužívajú majitelia pokútnych cisterien bez oprávnenia, ktorí vodu predávajú za premrštené ceny.

Voda je v krajine oficiálne považovaná za verejný statok, súkromné pramene a studne sú určené len pre osobnú potrebu a vodu z nich je zakázané predávať. Distribuovať sa smie iba voda z verejných zdrojov prostredníctvom cisterien s oprávnením.

Oficiálne pravidlá sa však bežne obchádzajú, mnohé cisterny fungujú bez registrácie a ich prevádzkovatelia dodávajú obyvateľom vodu z nekontrolovaných zdrojov neistej kvality. Úrady v niekoľkých sicílskych mestách rozdali tento rok pokuty za neoprávnenú distribúciu a predaj kontaminovanej vody vo výške niekoľko tisíc eur.

Uložiť článok

Najnovšie články