Ilustračná foto: Pixabay

Vzniká "sestra" známeho meteorologického javu.

Jav La Niña už dlhší čas fascinuje vedcov. Vyskytuje sa v Tichom oceáne, no dosahy jej vplyvu možno pozorovať všade vo svete. Ide o meteorologický fenomén, ktorý okrem iného podporuje vznik hurikánov. Vedcov však prekvapilo, že tento jav môže mať svoju „sestru“, píše The Hill.

„Malá La Niña“ vzniká v Atlantickom oceáne, kde odborníci v poslednej dobe zaznamenali výrazný pokles teplôt, najmä v jeho rovníkovej časti. Takéto niečo si vedci údajne nepamätajú. Teraz ich čaká množstvo práce a zbierania dát, aby mohli oficiálne potvrdiť vznik tohto javu nad Atlantickým oceánom. Naposledy sa tu pritom objavil v roku 2013.

Lokálny dosah

Situáciu však odborníci zároveň upokojujú a vplyvy javu nad Atlantickým oceánom podľa nich nebudú globálneho charakteru. Môžeme očakávať skôr lokálne zmeny. Najviac to pocítia ľudia na severovýchode Brazílie a v západnej Afrike. Jeho známejšia „sestra“ pritom ovplyvňuje počasie aj u nás, napríklad zvýšenými zrážkami.

​Veľké zmeny so sebou La Niña prinesie aj v zime. Zasiahne najmä severnú pologuľu, avšak v oblastiach blízko rovníka odborníci očakávajú vyššie teploty a sucho, zatiaľ čo na severe hrozí studená zima. V zime dokonca vplyvom javu La Niña hrozia aj zimné búrky, ktoré so sebou prinášajú extrémny pokles teplôt, husté sneženie a mrznúci dážď.

Uložiť článok

Najnovšie články