Foto: SITA - Jana Birošová

Až do pondelka hrozia na Slovensku búrky.

August sa neúprosne blíži ku koncu a to znamená, že nás čakajú posledné prázdninové dni. O týždeň v utorok už budú mať školáci i škôlkari prvý deň za sebou. Dovtedy je však ešte pomerne veľa času na posledné výlety, grilovačky alebo stanovačky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa predpovede portálu iMeteo by podmienky mohli byť priaznivé od utorka do piatka.

Prázdninové počasie

Dnes sa naše územie nachádza na južnom okraji rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu. Ten sem preniká od Nemecka cez Pobaltie až nad západné Rusko. Sprevádza ho malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť.

Na juhu Slovenska dnes bude teplo, teploty sa vyšplhajú až na +33 °C. Vo zvyšku krajiny sa budú teploty pohybovať od +23 do +28 °C. Treba však počítať s prehánkami a na niektorých miestach, zväčša v horských oblastiach, aj s búrkami.

V podobnom duchu sa bude niesť počasie až do piatka. Vo štvrtok budú teploty atakovať tropickú hranicu, vystúpia na +34 °C.

V piatok sa podľa iMeteo nad našou oblasťou rozprestrie nevýrazné tlakové pole. Počasie sa síce nezmení, výskyt prehánok alebo búrok však môže byť vyšší ako v predošlé dni. Denné maximá vystúpia až na +35 °C.

Cez víkend sa však počasie zhorší. Kým pracovný týždeň bude k prázdninovým aktivitám zdvorilý, na víkend sa obloha zatiahne a prinesie prehánky aj búrky.

Hrozia povodne

Dnešné búrky budú nebezpečné. Udrú najmä na strednom Slovensku a postupne sa budú posúvať na juhozápad.

Budú početnejšie a intenzívnejšie než tie včerajšie, varuje iMeteo. Hlavným nebezpečným javom pritom bude prívalový dážď. Búrky budú totižto stacionárne, čo znamená, že so sebou môžu priniesť bleskové povodne.

Uložiť článok

Najnovšie články