Foto: TASR

Juraj Slafkovský tento rok svojim súperom nedal šancu.

Slovenským hokejistom roka 2024 sa stal Juraj Slafkovský, pre ktorého to bol druhý triumf v prestížnej ankete. Okrem ocenenia v hlavnej kategórii získal aj trofeje pre najlepšieho útočníka a najlepšieho hráča do 20 rokov. Druhý skončil Martin Pospíšil, tretí Libor Hudáček. Slafkovský vyhral aj v roku 2022, keď výraznou mierou prispel k zisku bronzových medailí na ZOH v Pekingu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) pred tohtoročným oceňovaním upravil formát hlasovania. Odborná komisia, zložená z generálneho manažéra reprezentácie, vedenia SZĽH, zástupcov športového, reprezentačného, mediálneho oddelenia a reprezentačných trénerov, vybrala v každej kategórii na základe odborného posúdenia tri, respektíve päť mien, ktorých mohli hlasujúci usporiadať do poradia.

Právo hlasovať mali fundovaní hokejoví odborníci, vedúci pracovníci SZĽH, všetky hokejové kluby a zástupcovia médií. Súčasťou vynovenia formátu a jeho zatraktívnenia z marketingového hľadiska bolo aj rozšírenie počtu ocenených v kategórii Hokejista roka. V pondelok SZĽH ocenil aj druhého Martina Pospíšila a tretieho Libora Hudáčka.

Skvelá sezóna

Slafkovský odohral v NHL kompletnú porciu 82 duelov v základnej časti. S 50 bodmi bol najproduktívnejší Slovák v tejto profiligovej sezóne, bilanciou 20 gólov a 30 asistencií potvrdil rolu draftovej jednotky vo svojej druhej sezóne v NHL. Na MS 2024 nazbieral v ôsmich dueloch osem bodov výlučne za asistencie. Na slávnostnom oceňovaní bol hlavnou hviezdou večera, keďže triumfoval aj v ďalších dvoch kategóriách.

Foto: SITA/Milan Illík

Cenu pre najlepšieho útočníka si prevzal z rúk člena Siene slávy slovenského hokeja a bývalého legendárneho útočníka, inak osemnásobného víťaza tejto ceny, Mariána Hossu. Triumfoval tiež v ankete pre najlepšieho hokejistu do 20 rokov, keďže v sezóne 2023/24 ešte spadal do juniorskej vekovej kategórie.

„Martin aj ´Hudy´ mali výborné sezóny, dnes tu mohol stáť hocikto z nich. Som rád, že som tu a ďakujem každému, kto mi pomohol. Spoluhráčom z tímu, ako aj reprezentácie. Samozrejme, aj rodine a všetkým okolo mňa. Znamená to pre mňa veľa, keďže na Slovensku nás všetkých spája hokej. Som rád, že práve ja môžem byť v tejto spoločnosti. Všetci sú hráči sú výnimoční, preto verím, že sa budeme navzájom ťahať a striedať sa na pódiu,“ uviedol Slafkovský.

Cenu pre najlepšieho obrancu si druhý rok za sebou prevzal Martin Fehérváry. Odohral 66 duelov v NHL, strelil tri góly a pridal 13 asistencií. Spoľahlivými výkonmi si zastal stabilnú pozíciu medzi top obrancami Washingtonu Capitals. Na svetovom šampionáte v Ostrave odohral osem zápasov so ziskom dvoch bodov (1+1). „Som veľmi rád, že som mohol opäť vyhrať. Je to pre mňa veľká česť, pretože konkurencia je veľká. Skvelý hráč je Šimon Nemec a myslím si, že čochvíľa tu bude stáť aj on,“ povedal Fehérváry, ktorý získal ocenenie aj vlani.

Zmena v kategórii Hokejistka roka

Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho brankára si prevzal Samuel Hlavaj, slovenská jednotka na uplynulých MS v Česku. V piatich dueloch vychytal tri slovenské víťazstvá s úspešnosťou 92,53 percenta. Vydarená sezóna mu vyniesla kontrakt v NHL s Minnesotou Wild.

Martin Fehérváry pri preberaní svojej ceny. Foto: SITA/Milan Illík

 

Premiérového víťaza spoznala aj kategória Najlepší tréner. Stal sa ním 61-ročný český kouč Antonín Stavjaňa, ktorý doviedol HK Nitra k druhému titulu šampiónov najvyššej slovenskej súťaže. Stalo sa tak napriek skutočnosti, že po základnej časti obsadili „corgoni“ až 8. miesto. V predkole play off vyradili Trenčín, vo štvrťfinále favorizovaný Poprad, v semifinále Michalovce a vo finále pokorili Nitrania aj Spišskú Novú Ves. Stavjaňa v súčasnosti pôsobí ako asistent trénera v pražskej Sparte.

V kategórii Najlepšia hokejistka premiérovo triumfovala Lucia Halušková. Na turnaji B-skupiny I. divízie MS nazbierala v drese Slovenska päť bodov (1+4). V uplynulej sezóne hrala za HK Budapešť a v nadnárodnej ženskej súťaži ju vyhlásili za najlepšiu útočníčku EWHL, kde nazbierala 51 bodov za 24 gólov a 27 asistencií.

Cena Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu piatykrát za sebou putovala do rúk Petra Stana. Uznávaný slovenský rozhodca sa predstavil na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Bolzane. Okrem slovenskej extraligy rozhodoval v uplynulom ročníku aj najvyššiu českú súťaž. Cenu si v pondelok nemohol prevziať osobne pre nomináciu IIHF na finálový turnaj olympijskej kvalifikácie do Dánska. Prevzal ju zaňho jeho otec Jozef.

Uložiť článok

Najnovšie články