Foto: SITA/AP

Polícia po páchateľovi útoku nožom v Solingene naďalej pátra.

Pri piatkovom útoku, pri ktorom neznámy páchateľ napadol nožom návštevníkov festivalu v západonemeckom meste Solingen, zahynuli traja ľudia, o život prišli dvaja muži a jedna žena. Päť osôb utrpelo vážne zranenia. Informovala o tom agentúra AP, s odvolaním sa na nemeckú políciu.

Podľa polície je páchateľ stále na úteku. K útoku prišlo na námestí Fronhof počas festivalu oslavujúceho 650. výročie založenia mesta.

Jeden z organizátorov podujatia Philipp Müller následne vyšiel na pódium, festival predčasne ukončil a požiadal návštevníkov, aby sa pokojne rozišli. „Prosím, dávajte na seba veľký pozor, pretože útočníka, bohužiaľ, zatiaľ nechytili,“ povedal davu ľudí.

„Všetci v Solingene sme dnes večer v šoku,“ napísal na facebooku primátor Tim Kurzbach. „Všetci sme chceli spoločne osláviť výročie založenia nášho mesta a namiesto toho tu teraz oplakávame mŕtvych a zranených“. Primátor dodal, že z útoku má „zlomené srdce“.

O útočníkovi majú zatiaľ málo informácií

Podľa reportéra agentúra DPA sa v sobotu ráno po Solingene pohybovali aj špeciálne jednotky. Polícia upozornila ľudí, ktorí spozorujú niečo podozrivé, aby nekonali z vlastnej iniciatívy, ale zavolali na tiesňovú linku. Zároveň priznala, že o útočníkovi má v súčasnosti len málo informácií.

Páchateľ podľa polície zrejme útočil na okoloidúcich náhodne. Ministerstvo vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko však uviedlo, že páchateľ bodal ľudí zámerne do krku.

Podujatie s názvom Festival rozmanitosti sa začalo v piatok a malo pôvodne trvať až do nedele, pričom pre návštevníkov boli pripravené atrakcie ako živá hudba, kabaret, akrobatické vystúpenia, ukážky ľudových remesiel a zábavný program pre deti.

Uložiť článok

Najnovšie články