Ilustračná foto: Profimedia/Monika Towiańska, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

K objektu bola pripevnená kapsula s ruskými nápismi.

Ešte v stredu večer došlo u našich severných susedov k incidentu, po ktorom okamžite spozorneli všetky bezpečnostné zložky. Pri meste Dobre Miasto v okrese Olsztyn totiž krátko po 20:00 spadol do lesa neznámy objekt, píše denník Twój Kurier Olsztyński

Polícia oblasť okamžite uzavrela a začala s vyšetrovaním incidentu. Po bližšom preskúmaní sa zistilo, že k objektu bola pripevnená kapsula s ruskými nápismi, čo vyvolalo ďalšie obavy. Bezpečnostné zložky nepotvrdili, čo sa nachádzalo v kapsule a či ide o hrozbu. Na objekt sa však následne pozreli hasiči a zistili, že nález nepredstavuje bezpečnostné riziko. Nezistila sa prítomnosť radiácie ani žiadnych iných nebezpečných látok. Objekt bol prevezený na ďalšie skúmanie. Nateraz sa pracuje s verziou, že išlo o meteorologický balón.

Podobných prípadov je viac

Veľmi podobný prípad sa v Poľsku odohral aj v marci minulého roka vo Varmijsko-mazurskom vojvodstve. Počas návštevy prezidenta vtedy v jeho blízkosti spadol neidentifikovaný objekt a verejnosť doteraz nepozná v podstate žiadne podrobnosti o tomto incidente.

Obdobný problém, hoci v oveľa väčšom meradle, riešia aj v Južnej Kórei. Balóny s odpadkami, ktoré Severná Kórea začala od konca mája vypúšťať do vzdušného priestoru Južnej Kórey, narušili doteraz 115 letov komerčných lietadiel s viac ako 10 000 cestujúcimi.

Pchjongjang doteraz vypustil do Južnej Kórey viac ako tisíc balónov s nákladom odpadu. Reaguje tým na kroky skupiny prebehlíkov z KĽDR, ktorí vypúšťajú do Severnej Kórey balóny s letákmi proti vodcovi Kim Čong-unovi a nosiče s juhokórejskou hudbou.

Uložiť článok

Najnovšie články