Foto: Profimedia

Obyčajné tetovanie môže byť príčinou diskvalifikácie.

Nejeden športovec si chce spomienku na olympijský úspech zvečniť v podobe tetovania. V prípade paralympiády sa to ale nevypláca. Aj keď totiž športovec podá svoj životný výkon, tetovanie môže byť príčinou diskvalifikácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Za toto hrozí diskvalifikácia

Ako informuje LADbible, olympijské hry už majú atléti za sebou, no o medaily ešte zabojujú tisícky paralympionikov. Málokto ale tuší, že bizarné pravidlo týkajúce sa tetovaní môže byť príčinou diskvalifikácie. Telo nejedného športovca zdobí tetovanie, no niektoré z nich môžu mať vážne následky. Napríklad, atléti nesmú mať počas paralympiády na tele viditeľné tetovanie olympijských kruhov.

Josef Craig, foto: Profimedia

Paralympionik Josef Craig sa o tom presvedčil pred olympijskými hrami 2016 v Riu. Plavec bol totiž potrestaný za to, že mal viditeľné tetovanie olympijských kruhov na hrudi. Napriek tomu, že podal fantastický výkon, zo súťaže ho vylúčili. Za všetko môže bizarné pravidlo, ktoré presadzuje Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) a ktoré športovcom zakazuje mať na svojom tele reklamu.

Podľa atlétov je to nefér

IPC si zrejme myslí, že tetovanie olympijských kruhov je tiež formou reklamy. Týka sa to ale len športovcov na paralympiáde. Organizácia tiež tvrdí, že športovci sú vždy pred paralympiádou na toto pravidlo upozornení. Atléti tak neraz musia nájsť kreatívny spôsob, ako tetovanie zakryť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rudy Garcia-Tolson (@rudygarciatolson)

Bizarné pravidlo mnohí kritizujú a IPC už dávnejšie čelil riadnej paľbe kritiky. Avšak odmieta sa ho vzdať. Americký plavec Rudy Garcia-Tolson sa počas olympiády v roku 2012 pokúsil tetovanie prekryť fixkou. Tá sa ale zmyla. Napriek tomu, že sa mu podarilo získať striebro s viditeľným tetovaním, o medailu, našťastie, neprišiel. Dodal, že s pravidlom nesúhlasí a nerozumie, prečo sa paralympionici musia zaťažovať niečím, čo sa zdravých olympionikov netýka.

Uložiť článok

Najnovšie články