Foto: Natalya Gomez et al. ,The influence of realistic 3D mantle viscosity on Antarctica’s contribution to future global sea levels.Sci. Adv.10,eadn1470(2024).DOI:10.1126/sciadv.adn1470

Vedci upozorňujú, že teraz existujú dva možné scenáre.

Antarktída zhadzuje váhu dôsledkom neustále ubúdajúceho ľadu v oblasti. Následkom toho sa celý kontinent dvíha, čo bude mať podľa vedcov obrovský vplyv na budúci globálny nárast hladiny morí. Správu priniesol portál Science Alert.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tím vedcov sa zameral na výskum zemského plášťa pod vrstvou ľadu. Zistili, že v niektorých kľúčových oblastiach je úroveň viskozity obzvlášť vysoká. Následkom toho podľa seizmických údajov celý kontinent stúpa.

Tento proces sa nazýva postglaciálny vzostup. Označuje proces, pri ktorom sa pôda, ktorá bola predtým stlačená váhou ľadu, začne po roztopení dvíhať. Predstaviť si to môžete na ilustračnom príklade stlačenej špongie. Pokiaľ sa tlak na špongii uvoľní, začne sa jej povrch rozpínať.

Štúdiu vedci publikovali vo vedeckom časopise Science Advances.

Zdvíhanie pôdy je rýchlejšie, než vedci predpokladali

„Naše merania ukazujú, že pevná zem, ktorá tvorí základ antarktického ľadovca, prekvapivo rýchlo mení tvar,“ hovorí o náleze geológ Terry Wilson. „Zdvíhanie pôdy z redukovaného ľadu na povrchu sa nedeje v priebehu tisícročí, ale len desaťročí.“

Nový výskum naznačuje, že proces bude mať obrovský vplyv na budúci globálny nárast hladiny morí.

Foto: Unsplash

„S takmer 700 miliónmi ľudí, ktorí žijú v pobrežných oblastiach a potenciálnymi nákladmi na zvýšenie hladiny morí dosahujúcimi do konca storočia bilióny dolárov, je pochopenie dominového efektu topenia antarktického ľadu kľúčové,“ hovorí glaciologička Natalya Gomezová.

V hre je závod o to, ktorý proces bude rýchlejší

Vedci upozorňujú, že teraz existujú dva možné scenáre, podľa toho, akým smerom sa bude uberať faktor globálneho otepľovania. Proces môže znížiť príspevok Antarktídy na stúpajúcu hladinu morí až o celých 40 percent, v prípade, ak bude úroveň globálneho otepľovania nízka. Pokiaľ však globálne otepľovanie nezastavíme a bude sa zhoršovať, tak hrozí úplne opačný efekt.

A look at the absurd outliers for #Antarctic sea ice this year and last year… 😳

Full seasonal cycle graphs available at zacklabe.com/antarctic-se…

[image or embed]

— Zack Labe (@zlabe.bsky.social) Jul 28, 2024 at 3:24

Vedci vysvetľujú, že pokiaľ sa globálne otepľovanie podarí udržať na nízkej úrovni, hladina morí by sa mala do roku 2500 zvýšiť o 1,7 metra. Ak však nebudeme robiť nič, hladina sa môže zvýšiť až o 19,5 metra.

V hre je závod o to, či ustupovanie ľadovej vrstvy predbehne vzostup. Pokiaľ bude ľad ubúdať príliš rýchlo, vytlačí do oceánov viac vody. Ak sa nám ho podarí spomaliť, stúpajúca zem zdvihne časť ľadu z teplejších vôd oceánu na povrch, čo umožní jeho uchovanie dlhšie.

„Táto štúdia znamená prelom v našej schopnosti lepšie predpovedať vplyvy klimatických zmien na stúpajúce moria a informovať o efektívnej environmentálnej politike,“ uzatvára túto tému glaciológ Rob DeConto.

Uložiť článok

Najnovšie články