Foto: Google Maps

Výrobky známej domácej firmy zrejme poznáte aj vy, aktuálne sa však borí s problémami.

Liehovarníctvo má v niektorých východoslovenských regiónoch dlhú tradíciu. Platí to aj pre Prešov, v ktorom sa vystriedalo niekoľko významných podnikov. Od roku 2000 tu pôsobí aj likérka Prelika, ktorej výrobky sú známe mnohým Slovákom. Ako však nedávno informoval portál Korzár, firma má problémy a uchýliť sa už musela aj k prepúšťaniu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prelika pôsobí v závode, ktorý tu pred ňou produkoval alkohol, ale aj horčicu a jeho tradícia siaha do roku 1950. Medzi najznámejšie výrobky terajšej spoločnosti patria borovička Horec, Jahodovica, ale aj vodka Carbon. Podľa dostupných hospodárskych výsledkov sa likérke darilo zhruba do pandemického roku 2020, v ktorom naposledy zaznamenala zisk. Odvtedy sa pohybuje v červených číslách a v roku 2023 skončila v strate prevyšujúcej sumu 300-tisíc eur.

Ako uvádza Korzár, interné zdroje označili ako príčiny problémov pandémiu, zdražovanie cien a energií, či zvýšenú spotrebnú daň, silnú konkurenciu a slabší odbyt. Ťažké pandemické obdobie pritom Prelika prekonala vďaka výrobe dezinfekčných prostriedkov, ktoré neskôr opäť nahradila tradičným tovarom. Tak či onak, finančné problémy si vyžiadali svoju daň a prešovský závod musel pristúpiť k prepúšťaniu.

Dostupné informácie hovoria o tom, že už minulý rok o prácu prišla približne polovica vtedajších zamestnancov, pričom v súčasnosti sa skloňuje ďalších 30 výpovedí. Riaditeľ akciovky Prelika však odmieta tvrdenia, že by mala spoločnosť úplne zatvoriť prevádzku. „V rámci zefektívňovania činnosti spoločnosti dochádza len k znižovaniu počtu zamestnancov,“ povedal Martin Lipták.

Firma tak už rozbehla ozdravný proces, na konci ktorého by podľa niektorých zamestnancov mohlo byť aj nájdenie nového investora. To, akým spôsobom sa situácia vyvŕbi, zatiaľ známe nie je.

Uložiť článok

Najnovšie články