Foto: TASR/STVR

Je ním Marek Gudiak, pre ktorého však pôsobenie v STVR nebude žiadnou novinkou.

STVR (bývalá RTVS) tento rok prechádza veľkými zmenami a od júla vznikla v podstate nová inštitúcia, pri ktorej sa verejnosť obáva o jej nezaujatosť a profesionalitu. Vládni politici sa v minulosti už viackrát vyjadrili, že z politických relácií odstránia „nepohodlných“ moderátorov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Iba prednedávnom sme vás informovali, že reláciu O 5 minút 12 opúšťajú jej dvaja dlhoroční moderátori – Marek Makara a Marta Jančkárová. Makara prechádza na spravodajskú stanicu 24, a to na vlastnú žiadosť a Jančkárová svoje plány nekomentovala. STVR dnes oznámila meno moderátora, ktorý túto dvojicu od septembra nahradí.

Nového moderátora majú aj Sobotné dialógy

Je ním bývalý markizák Marek Gudiak, pre ktorého však pôsobenie vo verejnoprávnej televízii nebude žiadnou novinkou. Doteraz moderoval relácie Ekonomika 24 a Týždeň v ekonomike na spravodajskom okruhu :24. „Ponuku moderovať jednu z najsledovanejších politických diskusných relácií na Slovensku si nesmierne vážim. Zároveň si však uvedomujem veľkú zodpovednosť, ktorú mám voči divákom, obzvlášť v tejto dobe,“ povedal Gudiak.

Podľa vlastných slov bude klásť veľký dôraz na objektivitu a kvalitu informácií. STVR oznámila aj meno nového moderátora ďalšej politickej relácie. Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko od septembra povedie moderátor Matej Baránek.

Nové vedenie STVR pritom tvrdí, že vláda nebude mať na obsah spravodajstva žiadny vplyv. Pred týždňom to povedal zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a rozhlasu Igor Slanina a ostro sa ohradzuje voči tvrdeniam niektorých redaktorov o vplyve vlády na spravodajstvo verejnoprávneho média.

Redaktorka STVR Barbora Šišoláková pritom iba prednedávnom na svojom profile na Instagrame upozornila na zvýšenú opatrnosť a nátlak na spravodajstvo zo strany vedenia STVR. V reportáži, kde hovoril minister Taraba o dozore nad zálohovým systémom, bola vyškrtnutá jedna pasáž, píše.

„V reportáži chýbala pasáž o tom, že pod legislatívnymi dokumentmi bol podpísaný Patrik Podhorský. Ukázalo sa totiž, že s jeho advokátskou kanceláriou uzatvoril rezort a jeho dve organizácie (Vodohospodárska výstavba a vodohospodársky podnik) dokopy päť zmlúv za vyše pol milióna eur behom dvoch mesiacov. Keď som s okresaním reportáže nesúhlasila, dostala som od vedenia prísľub, že sa môžem téme venovať samostatne ďalší deň, lebo pán Patrik Podhorský bude mať dlhší čas na vyjadrenie,“ informovala Šišoláková.

Uložiť článok

Najnovšie články