Foto: ilustračné, Chiapas, Adam Jones, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons, ilustračné, Profimedia

V mexickom štáte Chiapas stojí fľaša sladeného nápoja toľko, ako obyčajná voda.

Obyvatelia chudobného mexického štátu Chiapas majú ročnú spotrebu sladkých nápojov vyššiu, než ktokoľvek na svete. O správe napísal portál The Sun.

Článok pokračuje pod videom ↓

Presvedčenie obyvateľov, že nápojom môžu nahradiť bežnú pitnú vodu, doviedlo významne chudobnú oblasť do stavu, kedy je cukrovka druhého typu etablovaná ako hlavná príčina smrti.

Doktor Arana pre portál The Sun opísal krízu v oblasti ako „epidémiu obezity a cukrovky“, ktorá „dosahuje katastrofické rozmery“.

821 litrov na osobu ročne

Opisuje, že priemerná ročná spotreba Coca-Coly v Mexiku je 160 litrov ročne. Podľa štúdie Chiapas Research Centre z roku 2019 však obyvatelia v Chiapase vypijú ročne 821 litrov na osobu. To znamená, že každý občan vypije v priemere 2,2 litra nápoja denne.

„Veľa detí, ešte pred dosiahnutím šiestich mesiacov veku, začne piť Coca-Colu. Dostávajú fľaše Coca-Coly. Stanú sa závislými na týchto produktoch od veľmi skorého štádia života.“

Foto: Antikampaň proti pitiu Coca-Coly v Chiapase, Mexico, Profimedia

Kríze so sladenými nápojmi v Chiapase sa venoval aj tvorca Drew Binsky na svojom youtube kanáli. Zistil, že základnou ingredienciou nápoja je trstinový cukor, na rozdiel od bežného, fruktózovo-glukózového sirupu (ktorý nájdeme spolu so sacharózou vo výrobkoch na Slovensku), či vysoko fruktózového kukuričného sirupu (ktorý je zase bežnou ingredienciou v Spojených štátoch).

Vďaka tomu je podľa jeho slov mexická Coca-Cola „oveľa chutnejšia“.

Ako ďalej opisuje, za masívnou spotrebou nápoja stojí jeho dostupnosť a cena. „Fľaše Coca-Coly nájdete v obchodoch ľahšie, než vodu, pričom jej cena je rovnaká. Bavíme sa tu o sume 30 centov za fľašu.“

Náboženské praktiky, liečenie, aj náhrada materského mlieka

Jej úloha v spoločnosti zasiahla i náboženské praktiky domorodých Tzotzilov, mayskej etnickej skupiny žijúcej v štáte. V meste San Juan Chamula nájdete fľaše v podobe obetných predmetov na oltároch i v hlavných spirituálnych centrách.

Foto: etnikum Tzotzilov v meste San Juan Chamula, ilustračné, Adam Jones, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Zároveň veria, že Coca-Cola má liečebné schopnosti. „Pijú z fľaše počas rituálov, aby z tela dostali zlých duchov,“ opisuje Binsky.

Zdravotníci a úradníci chcú podnietiť miestnych obyvateľov, aby namiesto sladkého nápoja volili zdravšie alternatívy. Podľa slov lekára Jaimeho Paigea, je stav v Chiapase „tragédiou“.

„Nechcú prestať piť Coca-Colu, pretože sú na nej skutočne závislí,“ povedal pre portál The Sun. „Teraz je súčasťou každodenného jedla… Namiesto mlieka dávajú deťom Coca-Colu. Je to obrovský problém.“

Dodal, že akákoľvek snaha dostať krízu sladeného nápoja v Chiapase pod kontrolu, je podľa jeho slov aktuálne „stratený prípad“.

Uložiť článok

Najnovšie články