Foto: Flickr - hugos007 /DetFerMai, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Pre niektorých by to znamenalo katastrofu.

Španielsky ostrov Menorka patrí medzi obľúbené európske destinácie a každoročne ho navštívi veľké množstvo turistov. Hoci by sa mohlo zdať, že domácich táto skutočnosť teší, opak je pravdou minimálne v dedinke Binibeca Vell, píše Daily Mail.

Článok pokračuje pod videom ↓

Spomínaná dedina sa nachádza na juhu ostrova v Baleárskom mori a pre množstvo malebných bielych budov jej prischla prezývka španielsky Mykonos. Miestnu komunitu tvoria najmä rybári a tým vadí práve veľká koncentrácia turistov, čo so sebou prináša aj isté mínusy, predovšetkým rušenie nočného pokoja a neporiadok.

Úplný zákaz turistov

Obyvatelia ešte v máji rozhodli, že turisti môžu dedinku navštíviť len v čase od 11:00 do 20:00. Teraz však zašli ešte ďalej a práve dnes sa tu koná referendum o úplnom zákaze turizmu. Lokalitu ročne navštívi približne 800-tisíc dovolenkárov. V dedine sa nachádza 195 domov a domáci sa sťažujú na nízku kvalitu života spôsobenú práve turizmom.

Takýto zákaz by ale zrejme znamenal absolútnu katastrofu pre majiteľov reštaurácií a obchodov, ktorí by prišli o svoje živobytie. Je preto otázne, či návrh skutočne prejde. Podľa viacerých sú už aktuálne obmedzenia dostačujúce.

Uložiť článok

Najnovšie články