Foto: ilustračné, AI generated, Pixabay / NASA/JPL-Caltech, modified b, Public domain, via Wikimedia Commons

Vedci skúmali geochemické stopy, ktoré na našej planéte zostali po najslávnejšom asteroide v našej histórii.

Všetci dobre poznáme legendárny príbeh o obrovskom asteroide, ktorý pred približne 66 miliónmi rokov padol do mora v blízkosti mexického Yucatánskeho polostrova. O správe napísal portál IFL Science

Článok pokračuje pod videom ↓

Po náraze bol dopad vesmírneho ničiteľa devastujúci. Možným následkom bolo, podľa dnešných teórií, hromadné vymieranie viac ako 60 percent vtedajších druhov, medzi ktorými mali byť i všetky druhy neokrídlených dinosaurov.

Pozostatky po náraze sa nachádzajú v tenkých vrstvách hornín na našej planéte až do dnešného dňa. Vo viacerých krajinách nájdeme napríklad zvýšené hladiny irídia, ktoré sú zároveň akýmsi metaforickým odtlačkom prstov gigantického asteroidu.

Geochemické stopy však zároveň slúžia ako výborný materiál pre vypracovanie detekčného profilu vedcom, ktorí si dali za úlohu poriadne preskúmať podrobnosti osudného nárazu.

Pôvod im prezradil výskum ruténia v horninách, kráteroch a sopkách

Výskum viedol geochemik Mario Fischer-Gödde z Kolínskej univerzity spolu so svojím tímom. Výsledky vedeckého výskumu publikoval tím 15. augusta vo vedeckom časopise Science.

Tím vedcov skúmal päť izotopov, alebo foriem ruténia v horninových vrstvách. Porovnávali ich s pomerom ruténia z ďalších piatich impaktných kráterov, rovnako ako sopečných hornín, ktoré pochádzajú z rôznych období.

Zistili, že väčšina vesmírnych objektov na Zem dopadáva vo forme kamenných či kremičitých meteoritov, ktoré pochádzajú z vnútornej Slnečnej sústavy.

Foto: ilustračné, Donald E. Davis, Public domain, via Wikimedia Commons

Pri výskume krátera Chicxulub (ktorý vznikol po dopade asteroidu, ktorý je podľa dnešných odhadov zodpovedný za vyhynutie dinosaurov, poz. redaktora) však prišli na to, že je oproti tým ostatným veľmi špecifický.

Podľa výsledkov vedcov je jeho pôvodom asteroid typu C. Tieto asteroidy existujú ako uhlíkaté chondritové objekty. Ide tiež o asteroidy špecificky spojené s molekulami potrebnými na vznik života.

To podľa vedcov znamená, že osudný asteroid pochádza až z vonkajších oblastí Slnečnej sústavy. Ako uzatvárajú, jeho pôvod by sa mal teda ukrývať vo vonkajšom pásme asteroidov až za planétou Jupiter.

Uložiť článok

Najnovšie články