Foto: Pixabay / FOTO TASR: Dano Veselský

Prehľad zliav pre dôchodcov.

Budúci rok bude valorizácia dôchodkov nízka, čo znamená, že seniorom pomôže každá maličkosť, na ktorej môžu ušetriť. Štát seniorom poskytuje množstvo výhod, na ktorých môžu ušetriť. Portál Pravda spísal všetky výhody a zľavy, ktoré môžu využiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jednou z najvýraznejších výhod, kedy môžu ušetriť, sú doplatky za lieky, ktoré niektorí seniori neplatia. Nárok na to však majú len tí seniori, ktorých príjem je nižší ako 2 039,40 eura za štvrťrok. Ostatní seniori riešia doplatky v rámci limitu spoluúčasti, pričom limit je maximálna suma doplatkov, ktorú zaplatia za štvrťrok. Následne im preplatky zdravotná poisťovňa vráti.

Zľavy do kúpeľov

Čo sa týka zdravia, seniori majú viac výhod. Môžu využívať lekárske prehliadky, rôzne špeciálne vyšetrenia alebo zľavy do kúpeľov. Mestá a obce im tiež môžu znížiť alebo odpustiť dane zo stavieb alebo z bytov pre obyvateľov nad 62 rokov. „Medzi bežné zľavy patria zľavy na daň z nehnuteľností, na poplatky za komunálny odpad a na daň za psa. Okrem toho môžu využívať aj príspevky na stravu, ktoré poskytujú niektoré mestá a obce. Podmienky poskytovania týchto príspevkov sa líšia podľa každého mesta, a môžu zahŕňať formu stravných lístkov alebo zľavy v určených stravovacích zariadeniach,“ informuje portál.

Ako je to s cestovaním?

Okrem toho majú možnosť bezplatne cestovať vlakmi či prímestskými autobusmi, no jednotlivé zľavy závisia od kraja, kde senior žije. Väčšinou ľudia, ktorí sú starší ako 70 rokov, môžu využívať rôzne výhody dopravy. Tí, ktorí majú viac ako 62 rokov, môžu na cestovaní tiež ušetriť, musia sa ale registrovať.

Ako uvádza ZSK, nárok na tento preukaz majú

Uložiť článok

Najnovšie články