Foto: SITA

Pre väčšinu Slovenska aj dnes platia výstrahy, zmena sa ale blíži.

Aj dnes na Slovensko prúdi teplý a vlhký vzduch, ktorý sa postará nielen o extrémne horúce počasie, ale aj o ďalší nepríjemne dusný deň. Teploty vystúpia nad +35 °C a hrozia aj búrky, upozorňuje iMeteo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Platia výstrahy

Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), na juhu Banskobystrického a Nitrianskeho kraja môžu dnes teploty vyskočiť nad +38 °C.

Pred vysokými teplotami platí výstraha tretieho stupňa od 13:00 do 19:00 pre okresy Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice a Komárno.

Výstraha druhého stupňa bola vydaná v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji. Týka sa tiež väčšiny okresov Trenčianskeho a Košického kraja a ostatných okresov Banskobystrického a Nitrianskeho kraja.

Pre viaceré okresy Žilinského a Prešovského kraja a v okresoch Považská Bystrica, Gelnica, Spišská Nová Ves a Brezno platí prvý stupeň.

IMeteo upozorňuje tiež na to, že okrem vysokých teplôt sa treba pripraviť aj na nepríjemné dusno. To zasiahne predovšetkým západné Slovensko a juh stredného Slovenska. Najnepríjemnejšie bude ale na východe, napriek tomu, že tu nebude najteplejšie.

Búrky a ochladenie

Aj keď sa tropické dni a o nič lepšie noci aktuálne zdajú nekonečne dlhé, zdá sa, že už čoskoro príde zmena.

Ako vysvetľuje iMeteo, vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu sa bude nad našou oblasťou naďalej vyskytovať nevýrazné pole relatívne vysokého tlaku vzduchu. Ten spôsobí vysoké a neznesiteľné teploty na Slovensku.

Vlhký vzduch však zároveň podporuje aj tvorbu prehánok a búrok. V priebehu dnešného dňa sa môžu objaviť na východe krajiny. Zvyšok krajiny si bude musieť na dážď počkať.

Víkend bude slnečný, naďalej mimoriadne horúci a dusný. V sobotu sa ale na strednom Slovensku objavia búrky.

Podobne to bude aj v nedeľu, búrok a zrážok však bude oveľa viac. „V závere víkendu bude cez našu oblasť pomaly postupovať studený front, ktorý by mohol na Slovensko priniesť zrážky a vytúžené ochladenie,“ predpovedá iMeteo.

Teploty konečne začnú klesať. V pondelok by zrážky mali ustáť, teploty nad hranicu +30 °C už ale nevystúpia.

Uložiť článok

Najnovšie články