Foto: SITA/Tomáš Susko

Otvorený list adresoval premiérovi Milo Rau, riaditeľ festivalu Wiener Festwochen.

Milo Rau, riaditeľ festivalu Wiener Festwochen, a umelecké vedenie Schauspielhaus Wien poslali otvorený list predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Ten sa dotýka aktuálnej situácie v slovenskej kultúre spojenej aj s odvolaním generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Šimkovičová poškodzuje kultúru

„Ako dlhoroční partneri divadla, ktoré sa teší vynikajúcemu medzinárodnému renomé, chceme proti tomuto odvolaniu čo najdôraznejšie protestovať. Hrubý zásah do umeleckej činnosti národného divadla nielenže trvalo poškodzuje dobré meno tejto inštitúcie a spochybňuje jej úspešnú, celosvetovo uznávanú prácu,“ píše sa v liste.

Jeho autori, respektíve Rau, vyjadrujú znepokojenie nad argumentmi ministerky kultúry, v ktorých tvrdí, že si Drlička pomýlil funkciu riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom. „To, čo sa tu označuje ako „aktivizmus“, totiž nie je nič iné ako slobodné vyjadrenie názoru, ktoré je v demokracii bežné pre všetky formy umeleckej a intelektuálnej praxe,“ vysvetľuje.

Upozorňuje, že názory generálneho riaditeľa alebo umeleckého tímu sa nemôžu vo všetkých aspektoch zhodovať s názormi politikov. Práve to je jednou zo zásad slobodného ústavného štátu.

Foto: Slovenské národné divadlo

„Ako partneri Slovenského národného divadla považujeme túto argumentáciu nielen za absurdnú, ale aj nebezpečnú. Tak, kde sa začne merať práca odborníkov meradlom politickej súčinnosti –  a tak, kde táto súčinnosť chýba, hovoriť o „aktivizme“ – tak končí demokratická spoločnosť a s ňou aj umelecká sloboda.“

Ide o kampaň proti umeniu a slobode

Rau tiež premiérovi odkazuje, že toto všetko, čo sa deje, nie je profesionálny spor, ale vyvrcholenie kampane proti umeniu, kultúre, slobode prejavu a slobode tlače. ktorá v Slovenskej republike prebieha už niekoľko mesiacov.

„Preto solidárne stojíme pri Slovenskom národnom divadle, ako aj pri demonštrantoch, ktorí 12. augusta pred ministerstvom kultúry žiadali odvolanie ministerky kultúry, a pri signatároch memoranda Otvorená kultúra,“ uzatvára s tým, že konanie ministerky považujú za absolútne nezodpovedné, nedemokratické vo svojom obsahu i dôsledkoch, neúctivé a neprofesionálne vo svojej forme.

„Žiadame vás, aby ste s okamžitou platnosťou zrušili odvolanie Mateja Drličku a zabránili tak ďalšiemu poškodzovaniu medzinárodnej reputácie Slovenskej republiky a kultúrneho života Vašej krajiny.“

Uložiť článok

Najnovšie články