Foto: TASR - Pavol Zachar

V Opere SND údajne vládne anarchia, časť zamestnancov je nespokojná.

Vyzerá to tak, že z erbovej kultúrnej inštitúcie môže odísť ďalšie meno. Ako upozornil portál Aktuality, niektorí zo zamestnancov Opery adresovali ministerke Šimkovičovej otvorený list „Nespokojní umeleckí zamestnanci Opery SND“, v ktorom žiadajú odchod Martina Leginusa. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie sú spokojní

Odvolávajú sa pritom na to, že riaditeľ bol súčasťou tímu odvolaného generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Uvádzajú tiež, že sú v súbore dlhodobo nespokojní.

„V súvislosti s odvolaním z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku sa obraciame na Vás ako aktuálneho štatutárneho zástupcu Slovenského národného divadla so žiadosťou o riešenie situácie a prípadné vyvodenie zodpovednosti voči riaditeľovi Opery SND Martinovi Leginusovi,“ píšu ministerke.

Leginus má byť podľa nich spoluzodpovedný za aktuálny stav v Opere SND. Nevyhovuje im počet predstavení ani ich úroveň. „Po prepustení takmer polovice funkčného sólistického súboru Opera SND hrá len minimum predstavení v mesiaci, v dôsledku čoho citeľne aj viditeľne upadla umelecká úroveň premiérových, ale aj reprízovaných inscenácií.“

Zamestnanci – sólisti, zbor aj orchester podľa ich slov nemajú možnosť verejne sa prezentovať publiku, pretože vedenie Opery SND hrací plán znížilo. Na nedostatočný počet predstavení sa sťažuje aj baletný súbor.

V opere má tiež vládnuť anarchia, nie sú dodržiavané interné predpisy a problémom je aj neúcta k zamestnancom.

Podľa oficiálneho stanoviska, ktoré bolo redakcii portálu interez zaslané, sa Odborové organizácie orchestra aj zboru Opery SND od listu dištancujú. „Odborové organizácie orchestra aj zboru Opery SND sa dištancujú od anonymného otvoreného listu adresovaného ministerke kultúry, ktorý obdržali médiá a ktorý popisuje údajnú nespokojnosť s fungovaním Opery SND.“

Uložiť článok

Najnovšie články